И този вторник водещата новина бе политическа - стана ясно,

...
Коментари Харесай

Вечерни новини: Парламентът се събира в четвъртък, Johnson&Johnson спира доставките на ваксината си за ЕС

И този вторник водещата вест бе политическа - стана ясно, че Народното събрание ще проработи в четвъртък, само че въпросителните към сформирането на болшинство остават. Шестте партии, които ще имат представители в Народното събрание обаче се схванаха през днешния ден откриващото съвещание да се организира в остаряла постройка, а не в някогашния Партиен дом.

Извън политическите пристрастености екоминистърът Емил Димитров, който няма да е народен представител в новия парламент, потегля на незабавни инспекции за преливащи язовири поради предстоящите значителни превалявания в идващите дни, откакто единствено преди няколко месеца въпросът беше докога ще стигне водата. Това демонстрира, че ръководството на водите се движи единствено в крайности - от суша до потоп и е явен сигнал за нуждата от промени в този модел, поради изменението на климата.

Проверки ще прави и прокуратурата - за следващ път дали има нелегално разораване на дюните на плаж " Смокиня ", край Созопол.

А на фона на всеобщото отменяне на резервации за хотели по Северното Черноморие на румънски туристи за Великденските празници, от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация приканиха управляващите " неотложно и незабавно " да стартират да издават визи на съветски туристи.
НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯПрезидентът привиква Народното събрание на 15 април
Първото съвещание на новото Народно заседание ще е в четвъртък (на 15 април). Това излиза наяве от указа за свикването му, публикуван от президента Румен Радев през днешния ден.
Какво ще се случи на първото съвещание?
На съвещанието би трябвало да бъде определено управление на Народното събрание. По неофициална информация се чака това да е юристът Ива Митева (от партията на Слави Трифонов), която до момента бе шеф на " Законодателна активност и право на Европейски Съюз " в Народното събрание и съветваше правната комисия при писането на законопроектите. Трябва да бъде определена и комисия, която да работи по правилника на Народното събрание. Човекът, към който са вперени всички упования - Слави Трифонов, няма да участва на първото съвещание, защото е в изолираност поради коронавирус до 23 април. Опциите са той да се закълне онлайн или онлайн след 23 април. Казус ще има за министрите от настоящия кабинет на Борисов, които са определени за депутати. По конституция те не могат да са и министри, и депутати. Мненията на юристите са разграничени - съгласно едни те могат да подадат оставка и откакто бъде определено ново държавно управление, да се върнат в Народното събрание. Според други не могат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР