И тази седмица започва с въпроса ще има ли ново

...
Коментари Харесай

K: Вечерни новини | Нов рунд преговори за кабинет, започват ковид-проверки по морето

И тази седмица стартира с въпроса ще има ли ново държавно управление. След като през уикенда размяната на обвинявания сред партиите продължи, а водачът на " ИТН " се появи във видеоинтеревю, в този момент се чака нов кръг от договарянията. По-долу ще видите просто пояснение на комплицираната обстановка, както и селекция от другите значими вести от деня.Какво е водещото при международните вести може да прочетете. А най-важните пазарни и бизнес вести от деня са събрани в резюме. Преговорите за държавно управление не престават с разискване на министрите на следващия ден
След размяната на остри реплики през целия уикенд сред " ИТН ", " Демократична България " и част от представителите на " Изправи се БГ! Ние идваме! " ръководителят на парламентарната група на партията на Трифонов - Тошко Йорданов изпрати предложения до двете обединения и Българска социалистическа партия за срещи. В късия текст на поканата се споделя, че на нея от " ИТН " ще показват структурата и състава на бъдещото държавно управление.

Срещите ще са поотделно с всяка една от трите обединения и ще се проведат на следващия ден в Народното събрание. Първи с " ИТН " в 14 ч. ще беседват представителите на обединението към платформата на Мая Манолова. След тях са диалозите с " Демократична България ", които ще се проведат в 15.30 ч. И най-после е срещата с Българска социалистическа партия, която е в 17 ч.
Защо е значимо това?
Номинираният от " ИТН " за министър председател Пламен Николов получи предишния петък от президента Румен Радев мандата за сформиране на държавно управление и би трябвало да го върне на президента този петък. От тези срещи значително ще стане ясно дали препоръчаният от партията на Трифонов кабинет ще получи поддръжка от обединенията, за които от " ИТН " настояват, че са техни евентуални сътрудници. Ако " Демократична България ", " Изправи се БГ! Ние идваме! " и Българска социалистическа партия застанат зад препоръчаното държавно управление, четирите обединения ще имат устойчиво болшинство от общо 148 депутати. Ако обаче някоя от тях откаже поддръжка, кабинетът отново може да бъде утвърден от Народното събрание, само че това ще стане благодарение на ГЕРБ или Движение за права и свободи (или с гласове, или с излизане от залата и понижаване на кворума). Възможен е и трети вид - " ИТН " да се откаже да внася държавното управление за гласоподаване и тогава ще се задейства процедурата по връчването на проучвателния мандат на втората политическа мощ и на трета по желание на президента.
Как се стигна дотук?
Първоначално диалозите сред експертните групи на четирите обединения минаха относително безпрепятствено, само че връзките се изостриха след декларацията на съпредседателя на " Демократична България " Христо Иванов, направена от парламентарната естрада, в която той изиска да се подпише съглашение за поетите от групировката на Трифонов задължения по контрактуваните цели, както и в новото държавно управление да влязат служебните министри на стопанската система Кирил Петков, на финансите Асен Василев и на образованието Николай Денков. Тошко Йорданов му отговори също с декларация, с която упрекна Василев в кражба на интелектуална благосъстоятелност, базирайки се на фирмен спор отпреди 8 година Споразумение желаеха и от " Изправи се БГ! Ние идваме! ". Малко преди президентът да връчи мандата за сформиране на държавно управление предишния петък от " ИТН " предизвикаха срещи в Народното събрание с " Демократична България " и " Изправи се БГ!Ние идваме! ", след която съгласно участвали на тях се разбра, че юристът Петър Илиев ще е претендентът на партията за министър-председател. Мандатът обаче отиде да вземе различен претендент - Пламен Николов. Освен че номинацията му беше изненадваща за останалите обединения, от " ИТН " ги упрекнаха в неистина като обявиха, че не са съобщавали името му на двете обединения, а кандидатурата на Николов била обсъждана от 12 дни. Начинът, по който беше препоръчан Николов за министър председател - без координиране с партиите, от които се чака поддръжка, провокира рецензии от страна на " Демократична България " и " Изправи се БГ! Ние идваме! ", а Тошко Йорданов и Филип Станев обявиха в няколко изявленията в разнообразни медии, че ще разгласят състава на бъдещия си кабинет по същия метод - без да го съгласуват, както и че не плануват да предложат съглашение на евентуалните си сътрудници. В неделя Слави Трифонов даде " изявление " пред Тошко Йорданов. В него Трифонов атакува Христо Иванов, като го упрекна в опит за кадруване в новото държавно управление. От думите му се разбра и, че " ИТН " ще предложи кабинета си и всяка групировка, която желае, може да го поддържа. Малко по-късно обаче от " ИТН " изпратиха известие до медиите от името на Тошко Йорданов, в което се споделяше, че канят на среща в Народното събрание трите обединения, с цел да им показват структурата и състава на бъдещия кабинет. В понеделник съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов сподели, че въпросът какви стъпки ще предприеме обединяването ще се реши на председателски съвет на трите партии, които влизат в състава на " Демократична България ". " Нагласата е да участваме в срещата ", съобщи той.
Какви са възможностите за поддръжка на кабинета на Има Такъв Народ
Ситуацията от последната седмица в връзките сред " ИТН ", " Демократична България " и част от представителите на " Изправи се БГ! Ние идваме! " се трансформира толкоз бързо, че мъчно може да се предвижда посоката, в която ще се развият.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР