И тази година в разгара на летния сезон една от

...
И тази година в разгара на летния сезон една от
Коментари Харесай

В Гърция: 2000 евро глоба за антирадар, 1500 - ако пушите в кола с дете

И тази година в разгара на летния сезон една от обичаните дестинации за отмора остава Гърция. Заради близкото разстояние всеобщо сънародниците ни пътуват с персонален превоз. Този избор, обаче, може да ви коства солидна санкция, в случай че извършите нарушаване на пътя.

Море, узо, хубава храна и положително въодушевление - това е Гърция за множеството българи, възнамерявали отмора там. За да не се провали ваканцията, обаче, е належащо всички да се преценяват с гръцките закони с цел да избегнат санкциите, които дебнат от всеки ъгъл, поучават туроператори.

" В момента гърците са с изключителни условия към водачите - има ограничаване на километражите, не може да пиеш вода по време на пътешестване, в случай че си без колан - глоба. Изискванията са доста и жестоки са санкциите ", споделя Здравка Чимева, туроператор.

За потребление на антирадар санкцията е 2000 евро, за прекосяването на червен светофар - 700 евро, неточно отношение към пешеходците на пешеходна пътека - 200 евро. За тези нарушавания в Гърция се взима краткотрайно и шофьорската брошура.

" Защото са доста скъпи, по тази причина са ефикасни ", счита Стратос Ставридис.

Сред глобите, които се постановат в южната ни съседка, има и такива, които не са наказуеми в България. Като санкция от 50 евро за шофиране с джапанки и 1500 евро за всеки, който пуши в автомобил в наличие на дете.

" Всяка една страна има право да си постанова ограничавания, за мен са безусловно естествени. Не може в действителност да се кара с чехли, тъй като има заплаха чехлата да се оплете в педалите и да не можеш да спреш, по този начин да направиш ПТП ", споделя Крум Богдански.

За да имаме спокойна отмора, с изключение на да се съобразяваме със законите в дадената страна, налага се и да си създадем и застраховка преди пътуването, поучават туроператори.

" Първо, тъй като никой не е застрахован и не знае какво може да се случи, а второ там има разнообразни позиции - здравни, загуба на багаж, анулация на пътешестване. Така че по-добре да дадеш 50-60 лв. или 30, според от дните за които се обезпечава, вместо да дава хиляди левове и да не знае какво може да се случи ", счита Здравка Чимева, туроператор.

" Автоасистансът съставлява застраховка, която ти обезпечава превозване с пътна помощ, не е някакво обезщетение, до момента в който към този момент за застраховките компенсацията се покрива напълно в случай че стане случай с автомобила ", изяснява Васил Душков, осигурител.

При проблем зад граница постоянно може да се потърси помощ от локалната полиция, както и от посолствата или консулствата на България в съответната страна.

Източник:БНТ

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР