И тази година университетите се опитват да привлекат студентите по

...
И тази година университетите се опитват да привлекат студентите по
Коментари Харесай

И тази година родни университети привличат студенти с подаръци

И тази година университетите се пробват да привлекат студентите по всевъзможни способи. За висшите учебни заведения, които имат по-ексцентрични способи, се заприказва и предходната година, когато Висшето учебно заведение по агробизнес и развиване на районите даваше джип. Тази година то подарява екскурзия за двама в чужбина, стипендии, преносими компютри и таблети.

" Това е изцяло естествено. Всички избрания от страна на конкурентните университет, че това е екстравагантно или нелоялна конкуренция, не бих могъл да ги приема ", съобщи ректорът на Висшето учебно заведение по агробизнес и развиване на районите проф. Димитър Димитров.

" Ние работим в световна конкурентна среда, хиляди студенти отиват да учат в чужбина. Западните университети имат доста нападателен маркетинг и реклама ", добави той.

 По думите му тази година бюджетът за подаръците е по-малък от предходната – 15 000 лева при 50 000 лева през 2017 година Те ще бъдат раздадени на студентския празник – 8 декември.

Проф. Любен Тотев, ръководител на Съвета на ректорите, съобщи пред bTV, че методът на привличане на студенти с дарове не е допустим за обществото ни. " На фона на дефицита на студенти ние да стартираме да си играем с дарове не е красиво за образованието като цяло ", безапелационен е той.

Когато студентите остават тук, ми се желае да имам вяра, че те са задоволително рационални дали да имат вяра на еднократен подарък, или да знаят какво ще се получи, когато завършат, какви експерти ще излязат, ще си намерят ли мястото на пазара на труда, сподели още проф. Тотев. Самоцелното довеждане докрай на висше обучение и да получиш някаква тапия не е целесъобразно, уточни той.

Рекламата е едвам заинтересува студента. След това той изследва деликатно дадения университет, с цел да си го избере, отговори на упреците проф. Димитров.

Той посочи, че във висшето учебно заведение за 26 година са дипломирали над 27 000 висшисти и няма нито един регистриран незает.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР