И тази година ще има грип и всеки, който иска

...
И тази година ще има грип и всеки, който иска
Коментари Харесай

Ангел Кунчев: Ваксинирайте се, макар и да няма ваксини

И тази година ще има грип и всеки, който желае да се защищити, би трябвало да се имунизира. Това предизвести основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев на конференция в Българска телеграфна агенция.

Според него имунизацията оказва помощ най-вече против грипа. Кой вид обаче ще доближи до Европа към момента не е ясно, само че имунизацията оказва помощ против всички. Тя предотвратява също потреблението на антибиотици, хоспитализацията, както и мощното разпространяване на вируса, изясни доцент Кунчев.

Той осведоми, че е удължена Националната стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции. Така лицата на и над 65-годишна възраст ще могат гратис да се имунизират към този момент и през януари-февруари.

Д-p Валери Цеков- шеф на Българското съдружие по новаторска медицина, уточни, че все още са сложени малко над 260 хиляди дози по Програмата, по която обаче са планувани общо 300 хиляди дози. Очаква се до края на месеца дозите да бъдат изчерпани. Ако към статистиката се включат и дозите на свободния пазар- може би над 400 хиляди души са се ваксинирали против грип. Според доктор Цеков евентуално имунизациите по аптеките към този момент са изчерпани или са останали малко бройки.

По думите му, с цел да получим ваксини би трябвало първо да ги желаяме, само че и да има търсене. То се дефинира по отношение на предходния грипен сезон. Количествата ваксини ще нарастват всяка година, допуска доктор Цеков. Към момента обаче търсенето надвишава предлагането.

Той също прикани пациентите да не стартират сами антибиотично лекуване и да заобикалят антибиотици като цяло. Причината е, че се развива антибиотична устойчивост, която след това може да се окаже пагубна. Ще има нови варианти на вирусите, само че няма да имаме антибиотици, с които да ги лекуваме, притеснява се доктор Цеков.

По мнението му методът да се пребори антибиотичната устойчивост е посредством първична предварителна защита на заразните болести посредством имунизиране.

На конференцията стана ясно още, че коронавирус вълната понижава, само че не стихва. Вирусът циркулира и не би трябвало да бъде подценяван. В същото време вълната от остри респираторни болести нараства.

Проф. g-р Ива Христова - шеф на НЦЗПБ, показа и статистика. През последната седмица са регистрирани 3100 случая на ОРЗ, или 83 на 10 000 за цялата страна. Доста над междинното равнище на болни е регистрирано в областите Пазарджик, Русе и Габрово. Covid-19 пък е най-разпространен в Перник, Русе и Сливен.

Д-р Христова също прикани вирусни болести да не се лекуват с антибиотици. В изгода на пациентите бе конкретизирано, че в един ден е допустимо да бъдат сложени и двете ваксини- една за Covid-19 и една за грип на другите ръце. В същото време обаче огромна част от медицинските експерти не се имунизират.

Участниците в пресконеренцията оповестиха още, че от началото на 2024 година ще бъдат налични пневмококови ваксини за лица на 65 години и нагоре. Ваксината е еднократна и покрива 13 варианта на вируса.

Стрептококова пневмония предизвиква доста затруднения, мощни възпаления, включително и в белия дроб. Стрептококовата бактерия е допустимо да аргументи и " Червен вятър ".

Доц. Ангел Кунчев засегна и тематиката с високотопри птиците през последния месец. Над 1 млн. птици са унищожени, което въздейства и на стопанската система, изясни той.

Това е типично скотски вирус, само че има случаи, в които бариерата се прескача, акцентира доцент Кунчев. По думите му наранени могат да бъдат работещите във фермите, защото контактуват с птиците. Ако продължи разпространяването обаче е допустимо да сътвори проблем и за човешката популация, добави основният държавен здравен контрольор.
 СЗО: Птичият грип към този момент съставлява риск за хората
СЗО: Птичият грип към този момент съставлява риск за хората

СЗО прикани страните по света да подхващат стъпки за ограничение на разпространяването на болестта
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР