И тази година, по случай 6 май – Ден на

...
И тази година, по случай 6 май – Ден на
Коментари Харесай

Вход свободен във Военноморския музей във Варна

И тази година, по случай 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската войска, Военноморският музей във Варна афишира Ден на отворените порти.

Всеки, който желае може да посети музея без входна такса.

Музеят към този момент е с лятно работно време от 10 до 18 часа.

Освен непрекъснатата експозиция, посетителите ще могат да видят и изложбата „ Хладното оръжие в Българската войска – знак на героизъм и чест “.

В нея са показани мостри на хладно оръжие в Българската войска от времето на Освобождението през 1878 година до края на монархическия интервал през 1946 година

Посетителите ще могат да видят част от сабите и кортиците на въоръжение във войската, някои от които са принадлежали на офицери, оставили трайна диря в българската история. Сред тях са сабите на контраадмирал Иван Вариклечков – първият български адмирал, два пъти командващ на Флота, на генерал-майор Константин Кирков – шеф на Флота по време на Първата международна война, и на лейтенант Преслав Ляпчев, един от първите български морски летци, умрял при образователен полет в Германия през 1916 година

Оръжията, представящи обособените родове войски, показват присъщата за другите интервали направа, съчетана с изящна орнаментика. Открояващите се елементи извършват освен утилитарна функционалност, само че и свидетелстват за духа и полезностите на своето време, като на остриетата им са гравирани девизите „ С нами богъ “ или „ За царя и отечеството “. Част от експонатите идват особено за изложбата от фонда на Националния военноисторически музей в София и могат да бъдат прегледани до края на месец юли.

Ден на отворените порти на Гергьовден през днешния ден има и в Парк-музей " Вл. Варненчик ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР