И тази година не се разминахме със смъртност при пчелните

...
И тази година не се разминахме със смъртност при пчелните
Коментари Харесай

50% е смъртността при пчелите в Добричко, пчеларите масово се отказват от бизнеса

„ И тази година не се разминахме със смъртност при пчелните фамилии. Добре че зимата беше мека, само че и по този начин отчитаме 40-50 % смъртност ”, сподели Галин Георгиев, ръководител на съдружие „ Пчела Добрич 1946 ”.

През последните две-три години се следи понижаване на броя на пчеларите в Добричка област, която дава към 20 % от създавания в България мед.

„ Пчеларите в района бяха над 1500, само че се отхвърлят. Причините са поради използването на доста пестициди при третирането на земеделските култури, които водят до всеобща гибел при пчелите.

Заради климатичните промени спаднаха добивите и пчеларството стана недоходоносен поминък. Повишиха се разноските за развъждане на пчелните фамилии, както и осигуровките на записаните стопани, а цената на меда пада, макар инфлацията и повишаването на всички артикули. Миналогодишната изкупна цена беше към 6-6,50 лева за кг, сега е 4,50-4,80 лева. Продължава и вносът на украински и китайси мед ”, прибавя той.

Секнала е „ модата ” преди години младежи да се ориентират към пчеларството. „ Те са насочиха към този бизнес поради опцията от стратегиите за подкрепяне, само че усетиха персонално, че това не се случва действително и се отхвърлиха. Оказва се, че в България не е допустимо, отглеждайки 200-300 пчелни фамилии, да изхранваш фамилията си. Много пчелари, които и в този момент се грижат за толкоз кошери, се хващат на втора работа ”, изяснява нерадостната обстановка Георгиев.

„ Според новите стратегии, ще се дава подкрепяне на биомед, а за стандартния, какъвто се създава в района, подпомагането ще е малко ”, сподели още той. „ В момента пчелните фамилии са в най-ниската си точка на развиване и стартират да се възобновяват, старите отпадат, излизат първите нови за годината. Оцелите са слаби ”, сподели още той.

„ 45 компании от страната ще вземат участие в 20-ото ревю „ Пчеломания ”, което провежда „ Добрички панаир ”АД. То се открива в четвъртък в спортния комплекс „ Простор ”. Директно ще вземат участие компании от Румъния и Сърбия. Много от участниците идват за първи път, наред с обичайните, което значи, че ревюто „ Пчеломания ” има своето място в националния агрокалендар. Предлагат се нови „ генерации ” съдове, центрофуги, резервоари, преси, сепаратори ”, съобщи изпълнителният шеф Звезделина Иванова.

Сред участниците има и компании, които оферират органични храни за хора и домашни любимци, както и овкусители за храна, суха бирена квас и други На ревюто ще бъде показано пчеларско съоръжение и инвентар, восъчни основи, богатото видово многообразие на мед и пчелни артикули, лицензирани майкопроизводители, овощен и лозов материал, семена, разсади и цветя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР