И тази година на 14 февруари - Денят на лозаря

...
И тази година на 14 февруари - Денят на лозаря
Коментари Харесай

И във Вършец празнуваха Деня на лозаря и винаря /снимки/

И тази година на 14 февруари - Денят на лозаря и винаря оживи с песни, танци и весeлие центъра на община Вършец.
Кметът на общината инж. Иван Лазаров, който е един от най-хубавите винопроизводители в района, заразя алегорично лозата, посадената пред постройката на Общината особено за ритуала.
" Празникът е един от първите пролетни празници. Традицията е да бъде зарязана лозата, да бъде полята с вино за изобилие, да се разсъни за нов живот. Искам да пожелая на всички винари доста вино, на всички лозари доста грозде и една богата и берекетна годишна продукция на всички аграрни производители ", сподели Иван Лазаров.
Дегустацията на виновността бе осъществена авансово на 12 февруари от тричленна комисия. Във радостното съревнование участваха производители на домашни виновност - лично произвеждане годишна продукция 2023 година. Бяха показани общо 17 виновност - 9 алено и 8 бяло вино. Производителите имаха опция да вземат участие и в двете категории виновност.
На първо място при алените виновност се подреди Петър Давидов, второ място зае виното на Валентин Соколов и на трето място тестът на Александър Алексиев.
При белите виновност най-висока оценка получи тестът на Валентин Соколов, второ бе виното на Данка Кирилова, а трето - на Любен Цветков.
Победителите в двете категории получиха парични награди и грамоти от кмета на община Вършец.
Празникът продължи с осъществяванията на училищен духов оркестър „ Дефилир “ с началник Николай Пеев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР