И тази година малко над 10 хиляди деца, повече от

...
И тази година малко над 10 хиляди деца, повече от
Коментари Харесай

Предлагат детски градини на партерни етажи в София заради недостига на места

И тази година малко над 10 хиляди деца, повече от броя на новоприетите, остават отвън детските градини в София.

„ Истинският проблем е в това, че няма визия за столицата. Опорки с стопански миграции са непотребни. В последните няколко години съгласно Националния статистически институт се раждат почти една и съща численост дечица, тези данни могат да се плануват. /…/ Терени за детски градини е имало, просто не са отчуждени. “ Това мнение изрази пред БНР Кристина Николаева от протестиращите родители, които и през днешния ден ще изразят своята позиция против дефицита тук-там в детските градини в столицата.

Николаева дефинира компенсацията за родителите на неприетите деца като стъпка в вярната посока, само че разясни, че „ има една голяма дупка сред 2 и 3-годишна възраст, която не е запълнена “. Тъй като компенсацията се случва на държавно равнище, родителите упорстват и за частта на общината.

„ Искаме частта, която дава общината за признато детенце, да се дава и за неприето детенце “, съобщи Кристина Николаева в предаването „ Преди всички “. Локалният проблем е държавен проблем – той демонстрира по какъв начин работят страната и институциите като цяло – постепенно, без да слагат индивида в центъра, акцентира тя.

„ Факт е, че от 2008 година се строят детски градини, само че дефицитът продължава да бъде изключително висок “, съобщи пред националното радио Мария Минчева, която оглавява Дирекция „ Образование “ в Столичната община. Изградени са над 100 здания на детски градини, само че все пак дефицитът остава огромен, сподели тя. В момента се строят 17 здания. До края на годината се чака да бъдат приключени осем.

Минчева уточни, че по самодейност на столичния кмет Йорданка Фандъкова е било изменена нормативната уредба, обвързвана с опцията да се построяват детски градини на партерни етажи.

Новият заместник-кмет Мирослав Боршош ще инициира срещи с бизнеса, с Камарата на строителите, с цел да се намерят по-бързи решения, посочи Минчева. Тя добави, че ще се разиска и опцията компенсирането да се случва и със средства от Столичната община.

В момента почти 43 хиляди деца посещават детските градини в София, 2 хиляди са децата в яслените групи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР