И тази година десетки ентусиасти – предимно млади мъже, се

...
И тази година десетки ентусиасти – предимно млади мъже, се
Коментари Харесай

Десетки се включиха в мъжкото хоро в Калофер за Богоявление

И тази година десетки запалянковци – най-вече млади мъже, се включиха в хорото на калоферци за изваждането на кръста на Богоявление, заяви за  Агенция " Фокус " кметът на Калофер Румен Стоянов. С българския трикольор в ръце, тъпани и гайди, тъкмо в 8 часа мъжете навлязоха във водите на река Тунджа, а по-късно кръстът бе изваден. Традиционно ритуалът се прави до Черковския мост в Калофер. След " спасяването " на кръста, той бе даден на най-малкия участник в мъжкото хоро. 

Преди това всички участници бяха благословени от отец Димитрий от църквата " Свети Архангел “.

Подготовката стартира от предния денонощно с алено греяно вино и ракия в кметската кръчма за " отскок “.

Кметът Румен Стоянов е удовлетворен от организацията на хорото и тази година. В него се включиха и пет.шест деца, тъй че аз персонално подадох кръста на всяко от децата, с цел да го заловен за здраве. Накрая той бе предаден на най.малкия участник в ритуала - Теодор, който е единствено на 1 година и 9 месеца, сподели Румен Стоянов. 

В Калофер през днешния ден се отбелязва и годишнината от рождението на Христо Ботев. Очаква се всеки миг в града на Ботев да дойде вицепрезидентът Илияна Йотова, както и представител на Министерството на културата. 

Отбелязването на годишнината стартира в 11.30 часа.

И тази година градчето и покрайнините му са цялостни с туристи, които желаят да следят традицията и да участват на честванията отдадени на Христо Ботев, сподели още кметът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР