И така, ето ни и нас, минали 30-те години, и

...
И така, ето ни и нас, минали 30-те години, и
Коментари Харесай

Акне след 30? Какво? НЕ!

И по този начин, ето ни и нас, минали 30-те години, и спокойни, че най-малко кожните проблеми на пубертета и ранните младини са останали зад тила ни. Докато не се събудим една заран и не забележим в огледалото... КАКВО??

Пъпки, обсипали свода небесен... пардон, челото, брадичката и май даже надолу към врата.

Колкото и да наподобява незаслужено (което природата изобщо не я интересува), акнето се оказва задоволително постоянно срещан проблем и при възрастните хора, особени при дамите над 30 години. Възрастовото акне (известно като акне тарда) е постоянно съпътстващ резултат към използването на противозачатъчни.

Ако сте от дамите, които са почнали приема им при започване на пубертета и по-късно сте ги спрели, тъй като желаете да забременявате или просто да пробвате различен способ на контрацепция, то несъмнено сте се сблъсквали и с петната по лицето, изникнали малко след прекратяването на приема на орални контрацептиви.

 Eucerin Eucerin

С какво възрастовото акне е по-различно от акнето в младежките години?

С нищо! Единствената разлика е, че вие сте по-големи и очаквате да нямате юношески пъпки, само че не щеш ли организмът ви счита иначе. Пъпките се развиват по същия метод – посредством микрокомедони (черни или бели точки), които са част от кожата на всички хора, само че единствено тези от нас, които са склонни към формиране на петна, не престават с инфекциозен развой.

В добавка към това идва и непотребният себум, който няма къде да отиде, тъй като порите са запушени, вследствие на което по лицето (а за наш смут – и по врата, гърдите и гърба!)започват да се появяват комедоните. В цялата тази конюнктура най-щастливи са бактериите , причиняващи акне, които се задействат в блокирания себум и провокират възпалените, червени пъпки.

Дотук – нищо, което не знаете, в случай че и като млади сте имали акне. Отново аргументите са в хормоните и съмненията в равнищата им (бременност, менопауза, прекъсване на противозачатъчни), както и реакцията на организма към остатъка от бактерии, липиди и мъжки хормони.

Често хората, които имат акне, имат и себорея (състояние, обвързвано със свръхпроизводство на себум), както и хиперкератоза (свръхпроизводство на кожни клетки). Те имат и по-високи равнища на андрогени (мъжки хормони) в кръвта, а мастните им жлези евентуално са по-чувствителни към андрогените.

Други евентуални аргументи включват нездравословния метод на живот – пушене, банкет на прекалено много храни с висок гликемичен показател, както и млечни артикули. Застоелият метод на живот също е фактор – потвърдено е, че спортът оказва помощ за изчистването на акнето, заради това, че обезпечава повече О2 на клетките и оказва помощ за циркулацията на кръвта.

 Eucerin Eucerin

Неправилната грижа за кожата – потребление на прекомерно мазни козметични артикули, както и несъразмерната приложимост на грим също е фактор. Препоръчителна е използването на измивни артикули с некомедонни свойства, такива, които излющват непотребните кожни кафези и способстват за изчистването на комедоните, и имат леко киселинно pH. Добре е в тях да има ексфолиращи сътрудници, ккато и салицилова киселина, млечна киселина и други субстанции, помагащи за контролиране на себума.

Чудесен избор е да вземем за пример серията Eucerin DERMOPURE, която включваефективни почистващи артикули, както и артикули за грижа на лицето, особено създадени за кожа, склонна към акне. Повечето от продуктите са подобаващи и при медикаментозно лекуване на акне.

В допълнение към причинителите на акне би трябвало да споменем и медикаментите – изключително антидепресанти, медикаменти срещу епилепсия и някои стероиди.

Всичко това би трябвало да ви успокои, че не сте сами и единствени в тази злина – възрастовото акне. Истината е, че доста дами страдат от него, само че вярното схващане на аргументите за появяването му, както и методите за трениране, може да сведе казуса до най-малко и на практика да го отстрани.

Важното е да сте непрекъснати и дисциплинирани в метода – а резултатите сами ще ви убедят, че сте на прав път!
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР