И така, докато едни се вълнуваха от новата пандемична вълна,

...
И така, докато едни се вълнуваха от новата пандемична вълна,
Коментари Харесай

Growing Up is Getting Old на Виктория – има ли шанс за предстоящата Евровизия |

И по този начин, до момента в който едни се вълнуваха от новата пандемична вълна, други се караха дали българската поп колегия би трябвало да вземе пари от страната, а трети се бунтуваха от липса на ваксини, българската певица Виктория показа песента, с която тази година ще участваме на Евровизия.

Сега, убийте ме, само че не знам идната Евровизия какво тъкмо име ще носи – 2020 или 2021.

Е, не, явно ще е 2021, тъй като ето, Виктория е приготвила нова ария – в случай че това беше просто отсрочване на миналогодишния конкурс, евентуално това нямаше да се постанова.

Както и да е. Да продължим всъщност.

Песента „ Growing Up is Getting Old “ е към този момент факт. Щях да ви я показва по-рано, само че пусто, и мен не ме подмина тъпият COVID-19, та с малко забавяне и голямо опрощение пред вас ще се опитам да направя едно малко ревю и да изложа своето мнение – имаме ли късмет с младата Вики и нейната ария, която ще показа MAJKA BALGARIQ тази година.


Песента стартира с присъща хармонична градация – решена напълно в светла тоналност (сол мажор), песента започва с увеличаване, построено върху два подготвящи такта в струнния оркестър. Класически метод, който подсказва, че е търсена мелодичност, носеща чувството за хибридност – самобитен кросоувър сред типичен аранжимент, ретро звучене и поп стилистика.

И подсказката няма да ви подведе.

В края на последния такт в струнните имаме тремоло с малко кресчендо, а по-късно Вики запява.

Гласът на Вики е мощно коментиран от меломани и музикални експерти у нас. Огромното подобие със стила на певицата Били Айлиш постоянно става обект за разнообразни спекулации, каквито имаше и с миналогодишното предложение на певицата за Евровизия – „ Tears Getting Sober “ .


Ако би трябвало да създадем паралел сред двете песни, то „ Growing Up is Getting Old “ е една концепция по-бърза като движение – към 94 в размер 4/4 (да кажем че това е италианското Moderato , само че по-скоро e Andante ).

Миналогодишната „ Tears Getting Sober “ беше в движение към 60 (и още веднъж в размер 4/4), което в музикалната партитура се отбелязва като Larghetto – искрено постепенно движение, носещо в себе си потиснатост.

Втората откровена разлика сред новата ария на Виктория и тази от предходната година е като че ли по-скоро в ущърб на новото предложение – до момента в който „ Tears Getting Sober “ имаше мощно запеваем припев, то подобен в новата ария по-скоро липсва.

За сметка на това тук припевът е решен със средствата на остинатна естетика, съпроводена от придвижване надолу в баса – класическа хармонична градация, която носи забавна обща звукова картина и разрешава на гласът на Вики да изпъкне.

Другата основна разлика е в драматургията на двете песни – до момента в който в миналогодишната „ Tears Getting Sober “ имаше повече кулминационни точки и като цяло по-епичен оркестров тон, то в този момент, в противен случай, е издирван резултатът на неочакваното олекване – първи куплет върви със струнен оркестър, който внезапно внезапно изчезва и вторият куплет протича единствено – под съпровода на пиано.

Впрочем, с цел да бъда до дъно обективен, ще кажа, че малко след бриджа на новата ария имаме много плътна оркестрова фактура, само че там разликата с миналогодишната ария пък е в това, че при „ Tears Getting Sober “ имахме модулация (с цел по-голямо изсветляване на гласа и постигане до структурната кулминация), до момента в който тук кулминационната точка е решена с уплътняване на фактурата, само че без решения, касаещи смяна в тоналността.

Краят и на двете песни – и на „ Tears Getting Sober “ и на новата „ Growing Up is Getting Old “ е нещо като запазена марка на Виктория – и двете песни внезапно угасват. Похват, който в действителност звучи напълно съответно и добре, само че е съмнително идентичен като метод в екипа на певицата.

Песента „ Growing Up is Getting Old “ има и моден клип, само че, персонално мое мнение, той е прекомерно надалеч като жанр от миналогодишния.

Песента „ Growing Up is Getting Old “ досега има над 120 000 гледания в Youtube, освен това, до момента в който пишех това ревю, за към 50 минути над 1000 души гледаха самата ария, което демонстрира, че има интерес. Миналогодишната ария, която бе посочена като един от любимците за Евровизия, има съвсем 3 200 00 гледания. Никак нелош резултат за млада българска певица, която не пее турбофолк.

Дали песента „ Growing Up is Getting Old “ има шансове на тазгодишната Евровизия ще зависи от доста неща.

Първо – от това дали въобще ще има Евровизия. Както виждате, всяко нещо е предпоследно.

Но най-много от това, дали Европа ще желае да слуша по-меланхолична музика или ще заложи на трескаво – малоумни танци под звуците на познатото, обичано и по-страшно от всякаква пандемия Евродиско.

Като цяло обаче моето персонално мнение е, че миналогодишната ария на Виктория „ Tears Getting Sober “ беше по-добра и имаше доста повече шансове да направи запаметяващо се класиране от сегашната „ Growing Up is Getting Old “ .

А в този момент ви оставям, че е време да си пия антибиотиците. И спрете с това „ но тя наподобява на Били Айлиш “, тъй като Брамс в миналото беше споделил на Хуго Волф, който го обвинил, че първата му симфония припомня на 9 от Бетовен – „ Колега, по-добре да наподобява на нещо, в сравнение с нищо да не наподобява “ ...
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР