И според Закона за туризма, приет през 2013 г., всички,

...
И според Закона за туризма, приет през 2013 г., всички,
Коментари Харесай

Ангелкова: Законът за туризма и сега е задължителен за имотите в Airbnb

И съгласно Закона за туризма, признат през 2013 година, всички, които дават заслон на туристи, би трябвало да бъдат категоризирани и регистрирани. Това разгласи отрасловият министър Николина Ангелкова в ефира на Дарик радио в диалог по въведената регистрация за предлаганите онлайн парцели в платформи като Airbnb и Booking. Това стана през текстове в Закона за бюджета за 2020 година, утвърдени тази седмица. Повече четете тук.

Те са длъжни да съблюдават закона като всеки, добави Ангелкова, която не е измежду основателите на измененията, само че изрази поддръжка за новите текстове, чиито претекст е изсветляване на този бизнес.

На въпрос не е ли било по-лесно България да има контракт с тези световни платформи, с цел да получава информация за записаните там жилища, министърът изясни, че са водени такива диалози с някои от тях, само че те са им обяснили, че регистриращите се в платформите имат ангажимент да съблюдават локалното законодателство.

Ангелкова разгласи и че поради признатите нови ремонти, с които до три месеца би трябвало да се съобрази наредбата за категоризация, се отсрочва разглеждането на измененията в нея, готови към този момент от Министерството на туризма, с което не бяха съветвани новите текстове. Подготвените промени са били свързани с облекчение на административната тежест в процеса на категоризация, изясни Ангелкова.

Тя разгласи и че работна група към министерството е почнала да преглежда текстовете в отрасловия закон за застраховката " Професионална отговорност " на туроператорите и туристическите организации. Според министъра има проблем с това, че 1154 регистрирани организации и оператори от общо 3140 са с минимална застраховка, покриваща опасности за 25 хиляди, а едвам 18 имали такава за 1.8 млн. лева Преди седмица обаче от Асоциацията на българските туроператори и туристически организации (АБТТА) оповестиха, че няма проблем с това, защото фирмите с ниски застраховки са приемащи, а не изпращащи туристи и даже нямат потребност от тези застраховки. Повече по тематиката вижте тук.

Министърът обаче упорства на мнението и през днешния ден разгласи, че " кучето е заровено " в заявените обороти от туристическите компании, въз основата на които се дефинира размерът на застраховката. Сега те заявяват тези, които са свързани непосредствено с продавания пакет, само че не и тези от продадени пакети през различен оператор, което се отразява на покритието на застраховката.

Обяви, че преди години всички в сектора " скочили " против основаването на гаранционен фонд, който да поема заплащания при банкрути, само че в този момент още веднъж почнали да дават сходни оферти след случая с " Томас Кук ",. Допълни, че в случай че браншът желае, то ще се разиска основаването на фонда.

Ангелкова удостовери желанието на ведомството й да популяризира туризма в България благодарение на пишещи по тематиката блогъри и влогъри, както и посредством инфлуенсъри. Вече била извършена и среща с такива хора, на която те изразили поддръжка. Това е международна наклонност и за мен е значимо да забележим какви резултати ще даде и при нас. Предполагам, че това ще бъде неразделна част от програмата за национална туристическа реклама, уточни министърът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР