И след втория за деня председателски съвет депутатите не излязоха

...
И след втория за деня председателски съвет депутатите не излязоха
Коментари Харесай

Парламентът не посочи дата за президентските избори. ГЕРБ искат да са на 7 ноември |

И след втория за деня председателски съвет депутатите не излязоха с решение на коя дата да се проведат президентските избори. След края на срещата стана ясно, че ГЕРБ упорства първият тур на изборите да е на 7 ноември, а другите парламентарни групи - по думите на депутата Десислава Атанасова - не са показали дати. Формално, вероятните дати за осъществяване на вота са от предпоследната неделя на октомври (24.10.) до 21 ноември в това число.

Няма единогласие и дали изборите да се проведат единствено машинно, както и дали президентските избори да се обединят с предварителните парламентарни, каквито по всяка възможност ще има през есента. 

На заседанието бяха поканени представители на ЦИК и на компания снабдител на машините " Сиела Норма " поради спор по осъществяването на договорите. Изпълнителният шеф на „ Сиела Норма “ Веселин Тодоров съобщи, че проблемите се свеждат до уточняването на елементи към подписания контракт с ЦИК.  Според него това не би попречило на нови избори.

„ Всъщност ние като председателски съвет не можем да решим тези проблеми, тъй като крайното решение е на ЦИК “, разяснява Росица Кирова от ГЕРБ.

„ Няма софтуерни проблеми, би трябвало да уточним елементи към контракта. Това няма да попречи на идните избори – и ние, и ЦИК имаме градивен метод “, съобщи изпълнителният шеф на " Сиела Норма ".

Според зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова (ГЕРБ) на срещата от „ Сиела норма “ са декларирали, че са предали всички нужни софтуери и криптографски ключове на ЦИК. От изборната комисия пък споделят, че не са ги получили в цялостен размер.

Десислава Атанасова от ГЕРБ обяви, че за партията ѝ най-подходяща дата за президентските избори е 7 ноември и че гласуването с хартиени бюлетини е доста по-евтин вид. Според нея избори три следващи недели ще костват 200 милиона лв..

Изпълнителният шеф на " Сиела норма " уточни, че визията на компанията е машините за избор в чужбина  да се върнат в консулските служби, само че не в България, тъй като няма техническо време. 

„ Там би трябвало да се препрограмират от наш оторизиран механик и още веднъж ще заминат към секциите събота заран “, разяснява Веселин Тодоров.

Той сподели, че новата наемна цена на машина би била 5200 лв., като цената е по-висока от тази през февруари поради въздушният превоз, който ще бъде необходим в тази ситуация.

„ Общата сума е почти 6 милиона лв. “, заяви Тодоров за спомагателните машини, нужни за избор 2 в 1. Те ще са нужни поради по-дългото време за гласоподаване, в случай че гласоподавателите би трябвало да посочат два избора - за президент и за парламент.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР