И след отпадане на синия талон МВР няма регистър за

...
И след отпадане на синия талон МВР няма регистър за
Коментари Харесай

Искане на омбудсмана Диана Ковачева до Конституционния съд: Шофьорите да връщат точки и без да плащат глоби

И след отпадане на синия ваучър Министерство на вътрешните работи няма указател за точките
Нормата лимитира правото на благосъстоятелност

Шофьор, чиито точки са отнети, да може да отиде на курсове и да си ги възвърне, без да е наложително да си е платил санкциите. Това е задачата на настояването на омбудсмана Диана Ковачева в Конституционния съд да бъде “отменен ” отчасти текст от Закона за придвижване по пътищата (ЗДвП).

Атакуваният текст на член 158, алинея 1, точка 1 от ЗДвП гласи: “Броят на контролните точки за доклад на осъществяваните нарушавания се възвръща посредством отчасти увеличение с 1/3 от оптималния брой точки след преминато в допълнение образование, само че не повече от един път за период от 1 година, при изискване че лидерът е извършил отговорностите си по член 190, алинея 3, което удостоверява със съответните платежни документи ”. (Посоченият член 190 алинея 3 гласи, че санкциите би трябвало да бъдат платени в период от 1 месец от наказателното разпореждане, електронния или правосъдното решение при положение на обжалване - б. р.) 

Ковачева упорства да бъде оповестена за противоконституционна единствено тази част от текста, която стартира с думите: „... при изискване ” и приключва с “платежни документи ”. Тоест - да се резервира досегашният правилник за възобновяване на контролните точки, само че без наложителното заплащане на санкциите.

Според омбудсмана текстът нарушава правото на благосъстоятелност и прилагане на автомобила от неговия собственик, който един път е платил за в допълнение образование и си е върнал точките, а не може да си кара колата, до момента в който не се издължи и към държавния бюджет. Нарушава се и правото му на свободно напредване в страната, както и да я напуща.

Диана Ковачева се базира на две предходни решения на Конституционния съд, с които бяха задраскани текстовете от ЗДвП, с които катаджиите можеха да вземат книжката и да стопират от придвижване автомобила на водач с неплатени санкции, както и да отхвърлят да му връщат или преиздават книжката, в случай че не се е издължил.

Делото е признато за разглеждане от Конституционен съд и за докладчик е избран Филип Димитров.

Шофьор през вчерашния ден подсетиха, че без значение от изхода на делото, Министерство на вътрешните работи и след премахването на синия ваучър предходната година още не е основало указател, в който всеки да ревизира какъв брой точки са му отрязали или върнали.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР