И след одобрението на сделката за придобиването на Булсатком от

...
И след одобрението на сделката за придобиването на Булсатком от
Коментари Харесай

КЗК одобри сделка между United Group и Булсатком. Виваком: Пазарният дял ще е 40%

И след утвърждението на договорката за придобиването на " Булсатком " от United Group, пазарният дял остава 40%. Това съобщи пред главният изпълнителен шеф на " Виваком " Николай Андреев. Той е безапелационен, че не става дума за консолидация на пазара, каквито опасения се появиха измежду съперниците им.

" На българския пазар има 244 оператори на платена телевизия и 610 снабдители на интернет. Този пазар е извънредно конкурентен и след тази договорка ще стане още по-конкурентен. В Европа обаче той е мощно фрагментарен. Консолидрането на пазара е нещо, за което от дълго време голям брой европейски оператори молят. В Съединени американски щати има три оператора на телекомуникационни услуги, в Китай - също. В Европа броя на огромните оператори е над 60. В същото време пред нас стои предизвикването да създадем големи вложения за идващите стъпки в развиването на 5G мрежите и високо оптичните мрежи. Това би било невероятно, в случай че пазарът не се консолидира ", обясни Андреев. 

" Не е загадка, че " Булсатком " изпитваше съществени финансови усложнения и в случай че тази договорка не се бе случила, имаше риск да банкрутира ", добави още Андреев. 

На фона на опасения за господстващо състояние след сливането сред първите два играча на пазара за платена телевизия, на 16 февруари Комисията за отбрана на конкуренцията (КЗК) обяви на уеб страницата си, че е разрешила на " Виваком " да придобие " Булсатком ". За решението стана ясно още на 1 февруари, само че се очакваше то да бъде официализирано. От текста не стана ясно кой член на комисията по какъв начин е дал своя вот, само че импровизирано при започване на месеца се твърдеше, че един се е въздържал, а останалите са се съгласили.

От цитираните данни се вижда, че Комисия за защита на конкуренцията приема размера на пазарния дял на участниците в договорката и на техните съществени съперници - А1 и " Йетел ", а не тези на Комисията за контролиране на известията. Според формалните годишни данни на Комисията за контролиране на известията за 2022 година делът на клиентите на двете компании дружно ще бъде 61%, т.е. след завършването на договорката " Виваком " би взела две трети от пазара. В изследването си антимонополната комисия показва, че съгласно Национален статистически институт броят на клиентите на платена телевизия е друг - 2 496 517, което е със 422 931 клиенти повече от посоченото в отчета на Комисията за контролиране на известия за 2021 година (или разлика от 20.4%).

Комисия за защита на конкуренцията се базира и на данни и разбори на Ernst&Young и Bmedia, съгласно които също общият пазарен дял на двата оператора излиза малко над 40%, а не над 60%, както твърди КРС.

Николай Андреев е безапелационен, че Комисия за защита на конкуренцията е разгледала всички гледни точки и подадени тъжби, като даже стартирала задълбочено изследване, с цел да реши цялата налична информация. И по този начин открила, че " договорката е добра ":

" Виждали сме доста случаи, в които конкурентни през разнообразни пробват да попречат на дадена договорка, само че по тази причина и самостоятелните регулатори е значимо да прегледат цялата обективно информацията. Пазарният дял след придобиването на " Булсатком " би бил към 40%. Относно разминаванията в цифрите, значимо е да се вземат съответстващите към сегашния миг. Пазарът на телевизия и видео наличие не е подобен, какъвто е бил преди 15 години.

В процеса на разглеждане на тази договорка в Комисия за защита на конкуренцията бяха предоставени голям брой пазарни изследвания, правени както от телекомуникационния бранш, по този начин и от медийния бранш. Комисията взе поради и навлизането на платформите за видео наличие и беше регистриран фактът, че у нас има оператори, които не регистрират правилно всичките си клиенти ".

Одобрението на регулатора бе предшествано от митинг на чиновници на " Булсатком " против договорката. В началото на февруари те се събраха пред Комисия за защита на конкуренцията на шествие, проведено от синдикалната секция " Съобщения " към КТ " Подкрепа " в компанията. Протестиращите обявиха, че договорката ще има " пагубни последици върху орисите на хората в компанията, която е измежду огромните работодатели в България, върху потребителите и телекомуникационния пазар у нас ". 

Решението на Комисия за защита на конкуренцията бе предшествано и от отрицание от страна на " Продължаваме промяната ", изразена от съпредседателя на партията Кирил Петков, който пък бе засечен през януари на среща с предприемача Спас Русев.

За срещата, състояла се по негово предпочитание в лобито на петзвезден хотел покрай Народното събрание, съпредседателят на ПП-ДБ изясни, че познава Русев от 10 година и като бизнесмен се е срещал с него и преди. По думите му вложителят се върнал от Лондон и желал да научи какво се случва в България. Петков бе безапелационен тогава, че Русев в никакъв случай не е желал услуга и че не ставало дума за лобизъм.

Освен това Петков изрази терзания от появилите се информации за идното утвърждение на договорката от Комисия за защита на конкуренцията, като уточни, че групировката му е инициирала договаряния за незабавна промяна на управителния състав на Комисия за защита на конкуренцията, който е с изминал мандат.

" Чели сме отчетите на КРС за близо 60% пазарен дял. Ще беседваме с сътрудниците от ГЕРБ, с цел да вземем решение. Комисия за защита на конкуренцията е с изминал мандат и би трябвало да бъде заменен. Смяната на Комисия за защита на конкуренцията и на закона би трябвало да бъдат прегледани с голям приоритет ", закани се тогава Петков. 

Заради неговата позиция пък от " Юнайтед груп " и КЗК излязоха със свои позиции, че намират думите му за опит за напън върху самостоятелен регулатор. А от " А1 България " и " Йетел " още тогава се заканиха да апелират решението на Комисия за защита на конкуренцията пред съда.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР