И системите за гаранции, инсталирани за наблюдение на ядрените обекти

...
И системите за гаранции, инсталирани за наблюдение на ядрените обекти
Коментари Харесай

МААЕ загуби връзка и със Запорожката АЕЦ

И системите за гаранции, конфигурирани за наблюдаване на нуклеарните обекти и в Запорожката атомна електроцентрала престанаха да се рапортуват на МААЕ. Това заяви Международната организация за атомна сила в Twitter, съобщи Укринформ. " МААЕ спря да получава данни от системите за наблюдаване на нуклеарния материал в Чернобилската атомна електроцентрала и Запорожката атомна електроцентрала ", се споделя в отчета.

Генералният шеф на МААЕ Рафаел Мариано Гроси изрази угриженост по отношение на неочакваното преустановяване на подаването на такива данни към централата на МААЕ във Виена и от двата обекта, в които се съхраняват огромни количества свежо и отработено нуклеарно гориво, както и други типове нуклеарни материали.

Няма изясненост за повода, заради която системата не работи.

Вчера МААЕ загуби връзка и с Чернобилската нуклеарна централа, където две седмици 200 души личен състав е под обсада на съветските сили, които управляват централата.

Продължават да се получават съответни данни от други нуклеарни уреди в Украйна, в това число от три други атомни електроцентрали.

Операторът е уведомил МААЕ, че са развалени две преносни линии в АЕЦ ZNPP, като в централата са останали две преносни линии и една в запас. Също по този начин за потребностите на централата от външно електрозахранване има връзка с един далекопровод. Освен това дизеловите генератори са в редовност и са подготвени да обезпечат аварийно зареждане.

Украинският регулатор също по този начин е съобщил, че трансформаторът на блок 6 е бил изведен от употреба и е в положение на незабавен ремонт, откакто вследствие на събитията от 4 март е била открита щета в охладителната му система.

Загрижеността на МААЕ какво се случва с нуклеарните централи на Украйна се ускорява.

Днес Гроси ще пътува до Анталия по покана на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, където ще се състои среща на равнище външни министри на Русия и Украйна.

Припомняме, че преди няколко дни в Запорожката АЕЦ избухна пожар, откакто централата бе обстрелвана от съветски военни. Пожарът беше загасен и не аргументи вреди. Запорожката АЕЦ към този момент е под контрола на съветските войски.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР