И щом официалните лица в Скопие не почитат паметта на

...
И щом официалните лица в Скопие не почитат паметта на
Коментари Харесай

ВМРО: Преговорите за членство на Македония в ЕС да бъдат спрени за 2 години, колкото искат да бъде блокирана историческата комисия те!

И щом формалните лица в Скопие не почитат паметта на Г. Делчев, то дано върнат костите му в Дома на македонските българи в София!

България си желае войводата и ще го уважава уместно!

На днешната паметна за историята ни дата – 4 февруари, се празнуват 150 години от рождението на именития челник Георги (Гоце) Николов Делчев. Гоце Делчев е идеолог и емблема на битката за освобождението на изконно българската земя – Македония.

Именно на днешната дата обаче ставаме очевидци на надменно и непочтително отношение от страна на политиците в Скопие, където през 1946 година от комунистическите управляващи в България са предадените костите на именития пълководец и идеолог на БМОРК, по-късно преименувана във ВМОРО или последвалата я като приемник в битката Вътрешна македонска революционна организация. Именно на тази паметна дата обаче се оказва, че нито министър председателят на Македония Ковачевски, нито външният министър Османи, нито президентът Пендаровски ще уважат церемонията по удостояване паметта на Гоце Делчев в храма „ Св. Спас “ в Скопие дружно с българската делегация.

Съвпадение на служебни задължения или поредна проява от страна на политиците там е това? Като вземем под внимание и изявлението на ръководителя на историческата комисия от страна на Македония, че би трябвало да бъде прекратена активността ѝ за 2 години, с цел да се задвижат другите процеси, в комбиниране с демонстративната среща на Пендаровски с „ ОМО Илинден “ и една поредност други неприемливи изявления, то следва изводът, че единствената вярна политическа позиция от страна на България би трябвало да е единствено една – заледяване на договарянията за участие на Македония за интервала, за който те желаят прекъсване на работата на междудържавната комисия по исторически въпроси!

Всяко деяние, всяка реакция в дипломацията – било то позитивно или негативно, би следвало да има взаимен отговор. Историята на България не се търгува. Тя не е разменна монета. Тленните остатъци на Гоце Делчев също. Той е част от българската история! Това би трябвало да бъде кристално ясно както на новите български политици, по този начин и на новите политичари в Скопие.

Политическите неточности на актуалните ръководещи в България доведоха след себе си не до смяна и „ прелестен “ процес на връзките, както се пробваха да го показват. Точно противоположното – те провокираха и обостриха арогантността на властта в Скопие. След като българският министър-председател Кирил Петков не отдаде респект и не посети саркофага на Гоце Делчев преди дни, през днешния ден към този момент и тези, които се опитваха години наред да подменят историята и да си присвоят именития челник, няма да бъдат на церемонията, паралелно със закъснялата българска делегация.

Усмивката и наивността в политиката не постоянно пораждат доброжелателност и разсъдък. В този случай е тъкмо противоположното. А неналичието на исторически знания дружно с див популизъм и въодушевен възторг за личностно себедоказване точно в междудържавните връзки постоянно в исторически проект са били допустимо най-лошата композиция.

От страна на политиците и историците в Скопие има напълно публична проява на отвод за договаряния по главните въпроси, а точно – отбрана и съблюдаване правата на събратята ни от другата страна на границата, прекъсване езика на омразата, по отношение на страната ни и отвод от искания към историята ни. Затова ние от Вътрешна македонска революционна организация настояваме държавното управление на Република България да спре едностранно договарянията за участие на районен съд Македония в Европейски Съюз за интервала, за който оттова желаят блокиране на работата на историческата комисия. Това е предложение от страна на искащите участие – дано ние се съобразим с него.

В същото време, щом тленните остатъци на войводата Гоце Делчев не се почитат уместно от страна на политиците в Скопие, то дано бъдат по този начин общителни и да ги върнат там, където им е мястото – в София, в Дома на македонските българи (Македонския дом) на улица „ Пиротска “ и „ Георг Вашингтон “, от където комунистическите управляващи ги взимат, извършвайки национално изменничество, и ги предават на Югославия.

Историческа информация:

На 4 май 1903 година при село Баница, през днешния ден в Гърция, пада погубен войводата Гоце Делчев. Погребан е в селото, само че през 1906 година Михаил Чаков разкопава гроба на войводата. Костите са прибрани в ковчеже, което е прикрито при олтара на черквата.

По време на Балканската война (1912 г.) сандъчето с костите на Гоце Делчев е отнесено в Ксанти, където Михаил Чаков е бил комендант. След Ньойския контракт (27 ноември 1919 г.) костите на войводата Делчев са преместени от Ксанти в фамилния дом на Михаил Чаков в Пловдив и остават там до 1923 година

През май 1923 година костите са пренесени в София и цяла седмица, дружно с костите на Георги Стойков Раковски, са изложени в църквата „ Света Неделя “, където тълпи от българи се стичат, с цел да им отдадат респект. След това костите на Гоце Делчев са сложени в особено дървено ковчеже и до 1946 година са се съхранявали в Дома на македонските българи (Македонския дом) на улица „ Пиротска “ и „ Георг Вашингтон “.

През 1946 година комунистическата власт ги взима и ги предава на Югославия. Тленните остатъци на именития челник са заровени в църквата „ Свети Спас “ в Скопие. По пътя от София до Скопие българите са излизали да се поклонят на конвоя, претрупан с преместването на костите.

Поклон!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР