И сделките за ремонта и модернизацията на МиГ-29, СУ-25 и

...
И сделките за ремонта и модернизацията на МиГ-29, СУ-25 и
Коментари Харесай

Каракачанов: „Възраждане“ се изложиха като кифладжии, сега го замазват с F-16

И покупко-продажбите за ремонта и модернизацията на МиГ-29, СУ-25 и С-300 ли са нездравословни или са верни, тъй като са с Руската федерация, пита някогашният боен министър.
Договор за F-16 има и той е подписан след 2-годишна работа на комисия сред 4 български министерства – на защитата, финансите, стопанската система и това на външните работи. Парите за изтребителите са заделени в специфична сметка и към момента не са платени на американската компания производител „ Локхийд Мартин “.

Това описа пред „ “ някогашният министър на защитата и почетен ръководител на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов по отношение на конференция по-рано през днешния ден от партия „ Възраждане “, които оповестиха, че ще дадат на прокуратурата договорите за закупуването на 8-те изтребители F-16.

Научих, че в Народното събрание един народен представител от „ Възраждане “ се е упражнявал по тематиката за договорката за изтребителите F-16. Не го знам дали може да чете вярно български, какво и кой контракт е чел, само че той приказва цялостни нелепости. Първо – договорът е подписан след близо 2-годишна работа на междуведомствена комисия, в която участват представители на Министерството на защитата и то съответно на Военновъздушни сили, представители на Министерството на стопанската система, на Външно министерство и това на финансите. Тоест 4 министерства са ангажирани в работата по този контракт. Също по този начин в контракта са включени представители на ДАНС, на военното разузнаване. Групата работи 2 година преди сключването на контракта, сподели Каракачанов пред „ 24 часа “.

Договор има, периоди има. Срокът беше първите 2 самолета да дойдат до края на 2023 година Следващите трябваше да дойдат през 2024 година Цената по контракта е закрепена. Сумата не е преведена на американската компания, а се намира и до ден сегашен в гаранционен фонд. По тази сума, която българското държавно управление е внесло, текат лихви в негова изгода, до момента в който бъдат оползотворени, акцентира някогашният боен министър.

Договорът е подписан от четирима министри, има решение на Министерския съвет и на Народното събрание за ратификация на контракта. Въпросният новак народен представител е хубаво да чете и тогава да приказва нелепости. Доколкото видях, това е въпросното лице, което безусловно допреди дни ни агитираше да не се имунизираме и обясняваше, че той самият ще се имунизира единствено, в случай че му опрат револвер в челото. А малко по-късно се оказа, че ни е излъгал. Той се бил ваксинирал, жена му, децата му, тъщата, баба, прабаба и така нататък Той очевидно има навика да послъгва. Доколкото съм го проучил, той е напуснал военната специалност, с цел да се заеме с по-изгодната – дограмаджия. Подобен вид хора да ми дават оценки и препоръки – благодаря, по-добре да не се излагат.

Най-вероятно след вчерашната им излагация, тъй като през вчерашния ден се изложиха като кифладжии (в сряда депутатите от „ Възраждане “ и тези на „ Промяната “ стигнаха съвсем до пердах в пленарната зала и се наложи квесторите да ги укротяват – б.а.), търсят нещо, с което да позамажат ситуацията. Но какво да ги вършим, както споделяше дядо ми: „ Светът ще свърши, простаците – не “, продължи Каракачанов.

Като цялостни нелепости той дефинира и изказванието на „ Възраждане “, че сега контракт няма, а единствено е подписано писмото за приемане на оферта.

Процедурата е простичка и за елементарни хора, само че не за доста елементарни. Първо има писмо от българска страна при започване на 2018 година, когато планът беше гласуван в българския парламент. Това е план за капиталов разход, в който се дефинира какъв вид изтребител, с какви качества и на каква стойност желае да закупи държавното управление. От там се изпращат писма до няколко производителки на такива средства, акцентира Каракачанов. Той подсети, че тогава запитвания са изпратени до Германия – за „ Юрофайтър “ втора употреба, до Франция – за „ Юрофайтър “ и „ Рафал “, до Швеция – за „ Грипен “, до Съединени американски щати – за Ф-16.

Има питане. След това компаниите дават отговор. След това се преценя коя компания е дала цена, която да се вмести в парите, отпуснати от Народното събрание. След това продължава вторият стадий. В случая при нас диалозите на втория стадий бяха за „ Юрофайтър “, „ Грипен “ и Ф-16. Това са писмата за планове. Но договорът е нещо напълно друго. Той е страна с страна, а не сред МО и избрана компания, акцентира някогашният боен министър. Припомни и че единствено диалозите по офертите са траяли от юни 2018 до август 2019 година

Сделките, които по мое време сключих с Руската федерация и Беларус за ремонт и рационализация на МиГ-29 и СУ-25, „ Възраждане “ желая да ги попитам – и те ли са нездравословни и нелегално харчене на публичен запас? А договорът за модернизацията и ремонта на ракетните ни комплекси С-300, който също е с съветска държавна компания? И това ли е непозволено харчене на публичен запас? Или единствено, когато харчим, с цел да поддържаме съветската техника – това е вярно, само че когато сключваме контракт със западна страна – това е нездравословно. Много елементарен въпрос, сподели още Каракачанов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР