“I’m 99% sure you don’t like me, but I’m 100%

...
“I’m 99% sure you don’t like me, but I’m 100%
Коментари Харесай

На мястото на Кастер Семеня

“I’m 99% sure you don’t like me, but I’m 100% sure I don’t care”

Текстът е от блога на Карин Околие " My Book of Inspirations “ За първи път видях Кастер Семеня на лагер в Южна Африка. Беше облечена с къси панталони и тениска, а с треньора ми дълго спорихме дали е тя. Познах е незабавно - погледът и походката я издаваха. В последвалите няколко дни тренираше с нас на стадиона, а фигурата ми се видя доста обемна за дълъг спринт като 800 м. Наблюдавах я с интерес. Имаше мощна физика и характерна чупка в кръста, до момента в който бяга. Определено нямаше следи от женственост в нея, само че по това време към този момент беше ясна по-високата доза на тестостерон в организма. Видът не беше изненада, само че останах впечатлена от скромността и учтивостта на Семеня. Според мен един спортист става огромен не поради купите и върховете, а и поради отношението си към всички останали. Кастер Семеня е огромен спортист.

Можете ли да си се визиите на нейно място за секунда? Когато я принудиха да потвърди, че е жена, тя беше обществено унизена. Несъмнено Световната федерация по лека атлетика и всичките съпернички имат действително съображение да изискат това от нея, само че човешката страна на нещата постоянно е значима. Стана ясно, че в тази ситуация на Семеня, типът и физиката и се дължат на хиперандрогения. Това значително е повода за мощните резултати на атлетката, резултати които обаче не биха били реализирани без положен труд (нещо, което доста хора забравят). И въпреки всичко костваха обществено обявление на обстоятелството, че е жена.

Тогава Семеня продъжи да се състезава, стана Олимпийска шампионка и реализира невероятни резултати на 800м и 1500м. Разбира се, съперничките продължаваха да недоволстват, а към днешна дата ИААФ включи ново предписание (вероятно, тъй като Семеня не остана единствената атлетка с сходни “различия” в дисциплината), което приема избрани равнища на тестостерон във всяка дисциплинираност.

Пред Кастер Семеня стоят три варианти:
• Да понижи тестостероновите си равнища посредством лекарства или да се състезава при мъжете
• Да смени дисциплината
• Да спре да се състезава

В интернет пространството (и не само) съществуват хора, които остро подлагат на критика атлетката и приказват за това, че спортът изисква пълноправие. Атлетите фактически би трябвало да бъдат постaвяни в идентични условия и да се борят с други спортисти като тях самите, само че би ли съществувало сходно пълноправие в миналото, даже Семеня да бъде " навън "? Световните върхове в доста дисциплини (включително 800 м) са постигани в предишното, а са на светлинни години от опциите на спортистите. Това автоматизирано води до въпроса: " Какви са били спортистите в предишното? " (навярно с по-ниски равнища на тестостерон в кръвта). И откакто самата Кастер Семеня, която не е 100% жена (в общоприетия смисъл), не може да се оправи със международния връх на 800 м, каква е била предшественичката?

Мисля си за тези въпроси преди да посоча Семеня с пръст и да я анатемосам, за дето се състезава наедно с останалите дами. Може би не е лицеприятно, само че почтено ли е?

Ако бях на мястото на Кастер Семеня обаче, нямаше да се откажа от спорта. Щях да сменя дисциплината и да продължа да бъда спортиста Семеня. Нямаше да трансформирам цялата си същина, с цел да стана част от " безупречната " система на IAAF или да се откажа спортната си кариера, с цел да се усещат други хора по-комфортно. Щях да продължа да се боря в дисциплинираност, в която няма да съм безапелационна, само че пък ще срещна същинска конкуренция.

Как бихте постъпили вие на мястото на Кастер?
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР