„И рече им Ангелът: Не бойте се, ето, благовестя ви

...
„И рече им Ангелът: Не бойте се, ето, благовестя ви
Коментари Харесай

Митрополит Йосиф: Христос се роди! Славете Го!

„ И рече им Ангелът: Не бойте се, ето, благовестя ви огромна наслада, която ще бъде за всички човеци; тъй като през днешния ден ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ”. (Лука 2:10)

Възлюбени,

Христос се роди! Славете Го!

Това е събитието, което честваме през днешния ден – Раждането в плът на Господ Иисус Христос – Помазания Месия, Който носи изцерение и мир, както чуваме да приказва с устата си Св. Пророк Исайя. Той е „ огромната радост”, която ние християните честваме в този ден!

Тържествуваме, тъй като поради нас през днешния ден Бог изпрати Своя единороден Син в света да ни възвърне безкрайното битие, което е безконечният живот.

Като християни през този сезон в Църквата ние тържествуваме и участваме в празника Рождество Христово, само че се нуждаем от предизвестието, че сме заобиколени от така наречения „ мир на света”, който ни разсейва и отдалечава от Христовия мир, така нужен да поддържаме вярата си в действителността на безконечното битие на човешката ни душа и дара на спасението. И още, безусловно належащо е да бдим и да не се залъгваме от брилянтните и блестящи изкуствени светлини на света като по този метод губим същинската Христова светлина, която ни просвещава.

„ Защото на този ден”, съгласно Св. Йоан Златоуст, „ завърши вековното иго, дяволът се посрами, демоните съзряха светлината, гибелта се унищожи, раят се отключи, проклятието бе анулирано, прегрешението - премахнат, прегрешението - опростено, истината - възстановена”. (Проповед на Рождество, ч. 27)

Така че, възлюбени, събрани за възхвала на Пресвета Троица, дано се възрадваме от все сърце и се приготвим да се причастим със Св. Тяло и Св. Кръв на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Нека честваме този ден и не забравяме, че Бог е обич, а ние сме Негови рожби. През тази наша къса аудиенция на света, каквато беше и на Единородния Син Божий, дано се развеселим в Него, пребивавайки в светлината на Неговото наличие.

Днес ние стоим дружно с ангелите и пастирите до Родилия се в пещерата, на следващия ден ще застанем пред Него в царството Божие, което Той е приготвил за нас от „ создание мира”.

Така че, да се поздравим един различен в един глас: „ Христос се роди! Славете Го”! Амин.

Честита, благословена и сполучлива Новата 2020 Година!

С любов в Родилия се Богомладенец,

(П) + Митрополит ЙОСИФ

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР