И пшеницата с рекордна цена от 2012 г. насамЦената на

...
И пшеницата с рекордна цена от 2012 г. насамЦената на
Коментари Харесай

Чушки и домати най-скъпи от 5 години

И пшеницата с рекордна цена от 2012 година насам


Цената на чушките и доматите е най-високата тази есен от 5 години насам, демонстрира разбор на Центъра за стопански проучвания в селското стопанство.

Цените на дребно на доматите през септември са били 2,34 лева./кг, което е с към 27% повече от стойностите за този месец за последните 5 години. Причината – по-лошите климатични условия у нас, както и в огромна част от Европа. Изкупната цена сега върви по 1,20 лева за кг. На тържищата оранжерийните се продават по 2,45 лева за кг, а вносните – по 1,74 лева за кг, демонстрират данните на Държавната комисия за стоковите тържища и борсите. По пазарите обаче качественият домат гони 6 лв. за кг, а по-дребният – 3-4 лв. за кг.

Подобна е и обстановката при чушките, на дребно цената им стига 1,82 лева./кг, което е с към 50% над месечните цени за интервала 2013-2017 година

Цената на пшеницата също е най-високата от 2012 година, демонстрира анализът. Според него началото на пазарната година при житото и ечемика се отличава със мощен взрив в цените. Тази обстановка прилича значително картината от 2006 година – по-слаба международна годишна продукция, мощно търсене и стопански напредък, изясняват специалистите. И предвиждат, че в случай че този сюжет продължи, в идната 2019/2020 година може да има още по-слаба международна годишна продукция, с още по-високи цени.

По данни на центъра сега звук хлебна пшеница у нас се продава по 330 лева за звук, а фуражната – по 300 лв. за звук. Очакванията са през октомври цените да бъдат надлежно 325 и 305 лева за звук. Това към този момент докара до повишаване на хляба с 30%. Подобна е и обстановката на интернационалните пазари, където до края на годината се чака международните цени на пшеница и ечемик да останат устойчиво високи, настояват от центъра.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР