И продължаването на войната в Украйна, и терористичният акт в

...
И продължаването на войната в Украйна, и терористичният акт в
Коментари Харесай

Йордан Божилов: Тероризмът е жив, трябва да повишим сигурността

И продължаването на войната в Украйна, и терористичният акт в Москва са извънредно тревожни. Това сподели в предаването " Лице в лице " по БТВ специалистът по сигурност и бивш зам.-министър на защитата Йордан Божилов.

Тероризъм по принцип съществува в света, всяка седмица има разнообразни атентати, само че атентатът в Русия е близо, случва се по време на войната в Украйна, а също по този начин взе доста жертви. Атентатът сподели, че тероризмът е жив, " Ислямска страна " е жива. В тази връзка би трябвало да повишим сигурността, съобщи Божилов.

Според мен войната в Украйна съставлява по-голям риск и за България, и за Европа, и за НАТО. Надделява скептицизмът, че скоро няма да бъде открито решение. Войната придобива темперамент на замразен спор, при който всяка от страните може да потърси ескалация, уточни специалистът по сигурност.

Изборите в Русия ни демонстрираха, че властта на Путин е безконтролна. Имаме един комфорт на решенията и те, за жалост, могат да бъдат в най-различни направления, в това число и към ескалация. Войната може да ескалира и във връзка с Европа и обособени натовски държавни, по тази причина би трябвало да увеличим производството на защита, акцентира Йордан Божилов.

В отговор на въпрос за очертаващите се предварителни парламентарни избори и възможна промяна на министъра на защитата в оставка, някогашният зам.-военен министър разяснява, че всяка една промяна на министри не способства за стабилността в армията и модернизацията ѝ.

Не можах да схвана тъкмо в какво се състои офанзивата против министър Тагарев, който изпълняваше решенията на Народното събрание за помощ на Украйна и за по-тясна интеграция в НАТО и в Европейския съюз по този начин, както бяха гласувани в пленарната зала, сподели още Божилов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР