И през тази година лицата, получили облагаеми доходи през 2023

...
И през тази година лицата, получили облагаеми доходи през 2023
Коментари Харесай

Вижте всички данъчни облекчения, от които можем да се възползваме тази година

И през тази година лицата, получили облагаеми приходи през 2023 година, ще имат опцията да понижат данъчната си основа с плануваните в закона данъчни облекчения, припомнят от Национална агенция за приходите .

Гражданите, които желаят да понижат общата си годишна данъчна основа за 2023 година, попълватПриложение № 10от формуляра по член 50 от ЗДДФЛ. Лицата, извършващи активност като търговци, едноличните търговци и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 1 юли, защото тази година 30 юни е неработен ден.

Едно от най-важните условия за прилагане на данъчните облекчения е лицата да нямат обществени отговорности, подлежащи на наложително осъществяване . От Национална агенция за приходите поучават преди да заявят използването на данъчно облекчение да ревизират с личен идентификационен код (ПИК) данъчно-осигурителната си сметка онлайн за отговорности, с цел да избегнат неудобства.

От приходната организация чакат още веднъж повишен интерес към данъчното облекчение за деца и за деца с увреждания, заради опазване на размера на сумите, които се приспадат от годишните данъчни основи за 2023 година В взаимозависимост от облагаемите приходи на родителите за предходната година, те ще получат надлежно до 600 лева за едно дете, до 1200 лева за две и до 1800 лева за три и повече деца . За развъждане на едно дете с увреждания сумата за приемане е до 1 200 лева .

Гражданите могат да се възползват и от данъчното облекчение за ремонт и/или усъвършенствания на лично жилище за направените през 2023 година заплащания за труд в общ размер до 2000 лева За да получат до 200 лева данъчна отстъпка, е належащо притежателите да разполагат с документи, удостоверяващи заплащането за труд.

Младите фамилии пък могат да понижат годишната си данъчна основа с лихвите, заплатени по първите 100 000 лв. от главницата по ипотечен заем за закупуване на жилище. За да употребяват това данъчно облекчение, те би трябвало да са съпрузи, най-малко единият от тях да не е навършил 35 години към датата на подписване на контракта за ипотека и жилището да е само за фамилията.

Друго облекчение, от което могат да се възползват данъкоплатците, е за понижена продуктивност. То е за лица с 50 и над 50 на 100 неработоспособност и им дава опция да понижат данъчната си основа със 7920 лева

С направените през годината персонални вноски за в допълнение непринудено обезпечаване в общ размер до 10 на 100 може да се понижи сумата от годишните данъчни основи. Тази сума може да бъде понижена в общ размер до 10 на 100 и за персонални вноски за непринудено здравно обезпечаване и премии/вноски по контракти за застраховки „ Живот “.

Данъкоплатците, които през годината закупуват застрахователен стаж при пенсиониране също могат да понижат данъчната основа с размера на направените вноски.

Лицата, които през 2023 година са правили разнообразни дарения , като да вземем за пример на Национална здравноосигурителна каса - за действия по отношение на лекуването на деца, финансирани с прехвърляния от бюджета на Министерството на здравеопазването и/или Център за асистирана репродукция, дарения за просвета или в интерес на лечебни заведения, обществени домове, БЧК и така нататък, имат опция да понижат данъчната си основа с общо до 65% откакто приложат към годишната данъчна декларация копия на документи, удостоверяващи статута на лицето, което получава дарението, и че то е получено.

Условията за прилагане на всяко едно от данъчните облекчения са в детайли разказани в уеб страницата на Национална агенция за приходите и Facebook страницата на ведомството.

Източник:НАП

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР