И през миналата година търсенето на труд остава високо, но

...
И през миналата година търсенето на труд остава високо, но
Коментари Харесай

Шивачи, готвачи, строители и бармани остават сред най-търсените професии у нас

И през предходната година търсенето на труд остава високо , само че мощно неравномерно разпределено сред обособените райони на страната и другите специалности, сочи настоящото Проучване на потребностите от работна мощ на Агенция по заетостта измежду работодателите, представено от Института за пазарна стопанска система.

Най-общият взор към разпределението на търсенето на труд сочи , че промишлеността ще продължава да генерира най-вече работни места в директно бъдеще, с 31% от декларираните потребности .

Сериозно повишаване обаче има и в областта на търговията, превоза, хотелите и заведенията за хранене (25% от търсенето), най-много вследствие на доста по-бързото от предстоящото възобновяване на туризма. Значителни дефицити (17%) има и в държавното ръководство , образованието и опазването на здравето, съсредоточени най-много в учебните заведения и лечебните заведения. Растящият бранш на строителството се подрежда на четвърто място с 14% от общото търсене на работна ръка , а надалеч обратно на пето място с 5% е селското стопанство.

При квалифицираните експерти най-острият регистриран дефицит е при машинните оператори – 14,8 хиляди души, следван от шивачите (8,7 хил.), готвачите (8,6 хил.), строителите (8,3 хил.) и сервитьорите и барманите (6,5 хил.).

Интересно е, че търсенето е разпределено най-общо в две категории – специалности, в които съществува дефицит на квалифицирани експерти и такива, в които нивата на възнаграждение не са конкурентни по отношение на останалата част от стопанска система (и освен националната, само че и отворения общ пазар на труд в ЕС), и надлежно няма търсене на работни места в тях.

Особено очевидно е това в специалностите, свързани със шивашката промишленост , както и в туризма.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР