И през изминалата нощ стотици бежанци от Украйна преминаха границата

...
И през изминалата нощ стотици бежанци от Украйна преминаха границата
Коментари Харесай

Полша очаква бежанците от Украйна в страната скоро да надхвърлят 1 милион

И през миналата нощ стотици бежанци от Украйна минаха границата с Полша, а управляващите там чакат скоро техния брой да надвиши един милион, откакто от началото на военните дейности в страната са пристигнали към 600 хиляди.
Това съобщи специфичният делегат на БНР в Полша.

Броят на бежанците от Украйна, седмица след началото на спора, към този момент надвишава 1 милион, разгласи Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците.

Въпреки интензивния бежански поток от Украйна, Полша, благодарение на други западно европейски страни, съумява да обезпечи нужната филантропична помощ за бягащите от военните дейности, главно майки с деца и дами.

За всички, които идват в бежанския център до граничния пункт „ Корджова “ и на жп гарата в Пшемишъл, се обезпечава безвъзмезден превоз до вътрешността на страната и цяла Европа.
„ Помагаме, прибираме хората, купуваме медикаменти, вода, сок, самун. Насочваме ги къде да спят, къде да отидат по-нататък, утешаваме ги “, сподели жена, помагаща в центъра.

Най-сериозният проблем за бежанците се оказва бъдещият им статут, къде ще живеят и къде ще работят.
„ Не знаем къде и по какъв начин ще живеем. Поне месец-два ще изчакаме. Хората доста добре ни оказват помощ тук, в Полша. Тук всичко е гратис “, показа жена, пристигнала от Украйна.
„ Ще си намерим работа. Засега незнайно къде, само че ще си намерим работа. На всички ни е нужна работа “, сподели друга бежанка.

Кризата обаче от ден на ден се отразява и на Полша. Властите вкараха предел за зареждане на горива, а се чака и повишаването им.
Цените на стоките се покачват, инфлацията набъбна на 9,2 на 100, най-висока от 2000 година насам.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР