И през февруари са платени пенсии, които са по-ниски като

...
И през февруари са платени пенсии, които са по-ниски като
Коментари Харесай

И февруарските пенсии по-ниски

И през февруари са платени пенсии, които са по-ниски като сума от предните, макар че 1 068 000 души би трябвало да получат общо три добавки към тях този месец. За казуса се разбра, откакто една от банките зареди сметките на пенсионерите още през уикенда. Останалите ще видят парите в картите си през днешния ден, пише „ 24 часа ”.

“Защо получих по-малка сума през февруари, нали дадоха обещание, че ще има няколко добавки? ”, питат се пенсионери. Разликите по отношение на януарските пенсии са 15-20 лева надолу.

Реално хората този път не са ощетени. Но пък от Национален осигурителен институт са не запомнили да обяснят тъкмо какви пари са взели пенсионерите през януари и какви – през този месец. Причината за понижението е, че предишния месец бяха платени спомагателни пари за последните седем дни на 2021 година Те обаче не бяха регистрирани в пенсионните разпоредби в обособена рубрика, а бяха включени в общия размер на януарската пенсия. Така се сътвори очакване, че това е размерът на пенсията.

За повторно от началото на 2022 година пенсионерите остават с излъгани упования, откакто през януари над 1 млн. пенсии дружно с COVID-бонусите се оказаха по-ниски от тези през декември. И то макар че пенсиите бяха осъвременени с по-висок коефициент за стажа от 1,35 от 25 декември. От Коледа минималната пенсия скочи от 300 на 370 лева, а оптималната от 1440 на 1500 лева От януари обаче Коронавирус бонусът бе понижен от 120 на 60 лева и това действително понижи сумите на пенсионерите макар най-голямото нарастване през последните 20 година

Поучени от проблемите през януари, от Национален осигурителен институт дадоха обещание да създадат нова електронна информация за пенсионерите, от която да е видно тъкмо какви пари се получават от всеки. И в примерния пример обаче липсва рубрика, където ясно да е посочено каква сума допълнително е получил всеки за последните 7 дни на декември. До неделя справката не бе дейна, а доста от пенсионерите получиха още в петък заплащане по банков път.

“През декември пенсията ми дружно с
бонуса беше 596,44 лева С нарастването тя стана общо 632,08 лева през януари. Днес обаче получих за февруари 614,46 лева Това е със 17,62 лева по-малко, нали споделиха, че към този момент няма да има ощетени ”, попита Стояна Костова. Тя не може да си изясни за какво до момента на никое място не е сметнато какъв брой пари е трябвало да получи за седемте дни на декември. За дамата е мъчно да се ориентира в пенсионните разпоредби.

В същото състояние е и Станислав Манолов, който през януари е получил 465,10 лева, само че за този месец са му преведени 448,50 лева Той също не е схванал, че предходния месец е получил повече поради последните дни на декември. Зарадвах се, че не съм от ощетените, а в този момент тази неприятна изненада, сподели възрастният мъж.

Още по-сложен става въпросът за 1 068 000 пенсионери, които с изключение на коронавирус
бонуса ще получат по две добавки – за януари и февруари, с цел да се изравнят пенсиите им с декември. При тях доплащането ще бъде сред 1 стотинка и 60 лева

До 1 лев е разликата за 174 096 хиляди души. 73 хиляди пенсионери ще получат сред 1 и 5 лева на месец. Месечна добавка сред 5 и 10 лева е планувана за 179 хиляди души. Доплащане сред 10 и 40 лева ще има за 610 хиляди души. Така, в случай че пенсионер е получавал пенсия от 339,55 лева през декември, то с
бонуса от 120 лева общо е взел 459,55 лева След преизчислението персоналната му пенсия се е вдигнала до 370,94 лева, само че бонусът от 60 лева не може да компенсира получаваната сума. Така през този месец той ще получи разликата от 28,61 лева за януари и още 28,61 лева за февруари.

Плащането на добавките ще продължи до края на юни, когато е планувано да спре и раздаването на
бонуса от 60 лева От 1 юли пенсиите ще се вдигнат с 6,1%, както е заложено в проектобюджета, който се гледа в Народното събрание. Управляващите дават обещание от 1 юли да има и нова промяна, с цел да се спре раздаването на калпак.

Източник: 24 часа

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР