И през февруари 2024 г. медицинска лаборатория предлага високоспециализирани

...
И през февруари 2024 г. медицинска лаборатория  предлага високоспециализирани
Коментари Харесай

Кои са специализираните изследвания за диабет и нивата на кои микроелементи трябва да следим?

И през февруари 2024 година здравна лаборатория „ ” предлага високоспециализирани проучвания на понижени цени. Първите три са по метода *масспектрометрия и са ориентирани към диагностика на диабет и премерване на равнищата на микроелементите в организма. Останалите три са *молекулярни разбори за разкриване на лактозна нетърпимост, високорискови видове човешки папиломен вирус и  хламидия трахоматис.

Изследванията се правят в независимите филиали на „ ЛИНА ” във . Таксата манипулация/транспортна среда е 2 лева

*Масспектрометрия (ICP-MS)

Микроелементи скъсен – профил: мед (Cu); цинк (Zn); селен (Se) на понижена цена от  84.00 лева . на 68.00 лева

Тези три микроелемента оказват огромно въздействие на репродуктивното здраве и на  функцията на щитовидната жлеза при двата пола. Но това не значи, че добавки или лекарства с тях може да се одобряват без надзор. Трябва да се знае, че несъразмерният им банкет води до прояви на токсичност. Понеже точният им баланс е от изключително значение за здравето, то е целесъобразно равнищата им да бъдат изследвани най-малко един път в годината.

При кои случаи да посетите лабораторията? Отговорът е: кожни раздразнения, проблеми с тежестта, косопад, спазването на разнообразни хранителни режими, проблеми с концентрацията, съсредоточаването или паметта, мускулна уязвимост, нараснала уморяемост, анемии, постоянно боледуване и други неспецифични признаци и положения.

Желателно е да не се пуши преди пробовземането, а приемът на хранителни добавки, които съдържат тези микроелементи, да бъде прекратен няколко дни по-рано.

Микроелементи уголемен – профил: мед (Cu); цинк (Zn); селен (Se); йод (I); кобалт (Co)  на понижена цена от 113.00 лева.  на  84.00 лева

Този пакет надгражда предходния, защото в него са добавени още два микроелемента – йод и кобалт. Йодът се изследва при болести на щитовидната жлеза. Причината е, че той е основен за синтеза на тироидните хормони, които контролират тази жлеза с вътрешна секреция. Нивата на кобалт може да се проследят при съмнения за анемия, обвързвана с липса на витамин B12. Именно кобалтът е съставка на витамин B12, който пък играе значима роля в производството на червени кръвни кафези. Изследването на кобалт е целесъобразно и при болести на жлъчката и тънкото черво, тъй като те могат да доведат до понижени равнища на всмукване на витамин B12 (и затова на кобалт) и да провокират недостиг на този витамин. Дефицитът на витамин B12 може да докара до неврологични признаци, като да вземем за пример тресене на ръцете или проблеми с салдото. Изследването на кобалт се употребява за оценка на витамин B12 в тези случаи.

Желателно е да не се пуши преди пробовземането, а приемът на хранителни добавки, които съдържат някои от тези микроелементи, да бъде прекратен няколко дни по-рано.

Специализирана диагностика при диабет: C-пептид; p roinsulin ; anti GAD 65 (анти GAD 65 антитела) количествен на понижена цена от 142.00 лева на 99.00 лева

Тази профилактична акция, която „ ЛИНА ” предлага за първи път, дава опция за по-детайлна оценка на ендокринната функционалност на панкреаса. Подходяща е за пациенти с диабет като подкрепя уточняването на вида диабет и оценката на ефикасността от лекуването.Полезен диагностичен метод при изясняване на повода за тежки хипогликемични положения и диагностицирането на някои тумори на панкреаса.

Повече за анализите в пакета

Проинсулинът се създава от бета-клетките на панкреаса и е главната форма на предпазване на инсулина. Голяма част от него се разгражда, което води до образуването на С-пептид и инсулин в еквимоларни количества. Една доста дребна част се освобождава в кръвта неразградена. Нивата на проинсулин, инсулин и С-пептид отразяват положението на бета клетките на панкреаса. При развиване на злокачествени тумори  на панкреаса, настава смяна в секрецията на проинсулин, който се отделя в доста огромни количества.



Кога може да се назначи проучване на проинсулин?
При подозрения за бета-клетъчен израстък (инсулином). Това е израстък на клетките на панкреаса, които създават инсулин, който води до неговото свръх производство  и се демонстрира с доста ниски стойности на кръвната захар. Нивата на проинсулин са значими за диагностиката и следене на лекуването на инсулиноми.Оценка на инсулиновата устойчивост в случаите, когато има подозрение за диабет вид 2 или други инсулин-резистентни болести като метаболитен синдром, синдром на поликистозни яйчници и др.Диференциална диагноза за разграничение на типовете диабет или за разграничение на екзогенно (от инжекции) или ендогенно (произведено от организма)  произвеждане на инсулин.
Концентрациите на инсулин и С-пептид са тясно свързани, само че не са идентични. Нивото на С-пептида е по-стабилен знак за секрецията на инсулина от бързо изменящото се равнище на самия инсулин. Друго преимущество на С-пептида е че посредством него може да се разграничи ендогенният инсулин от  този, въведен в организма посредством инжекции, защото исулиновите препарати, употребявани при лекуване на диабет, не съдържат С-пептид. Това разрешава посредством този индикатор да се прави оценка функционалността на панкреаса при пациенти, приемащи инсулин.

Тестът GAD-65 е профилиран серологичен разбор за разкриване съществуването на антитела против ензима глутамат декарбоксилаза-65, който е основен съставен елемент в производството на невротрансмитера гама-аминомаслена киселина. Тестът служи като признак за автоимунно медиирано разрушение на бета-клетките на панкреаса, водещо да развиване на диабет 1-ви вид. Положителният тест за GAD-65, комбиниран със признаци на диабет като несъразмерна жадност, постоянно уриниране, намаляване на тегло и други наложително би трябвало да се съветва с ендокринолог за изясняване на положението. Не всеки позитивен тест за GAD-65 обаче значи диагноза диабет 1-ви вид. Този резултат демонстрира един по-висок риск от общата популация за развиване на диабет, което може да се отсрочи във времето с постоянен надзор и здравословен метод на живот. Тези антитела могат да бъдат открити години преди развиването на клинични признаци на диабет вид 1.

Важно изискване при проучване на индикаторите от тази профилактична акция е да бъдат осъществени наложително на гладно. Някои медикаменти като сулфанилурейни препарати могат да повлияят резултатите и приемът им би трябвало да бъде регистриран при интерпретация.

*Молекулярна диагностика

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР