И през 2024 г. правителството смята да продължи действието на

...
И през 2024 г. правителството смята да продължи действието на
Коментари Харесай

И догодина бизнесът ще получава компенсации за скъпата електроенергия

И през 2024 година държавното управление счита да продължи действието на обезщетенията за небитовите консуматори при високи цени на електрическата енергия. В бюджета за следващата година не са разчетени разноски по тази стратегия, само че остават да работят наредбите, по които производителите и търговците на ток, както и публичният снабдител НЕК, ще продължат да вършат отчисления от свърхпечалбите си към фонд " Сигурност на електроенергийната система ".

Програмата за намаляване на икономическите последствия от високите цени на електрическата енергия започва в края на 2021 година, откакто цените на електроенергийната борса, на които купуват небитовите консуматори, излетяха до рекордно високи стойности. През 2022 година обезщетенията, предоставени на компании, лечебни заведения, учебни заведения, детски градини, държавни и общински институции доближиха 4,460 милиарда лева С тези средства бяха покрити 80% от разноските им за цени на тока над 250 лева на меватачас.

Програмата за компенсиране бе продължена и през 2023 година като в пълненето на фонда с целеви вноски от облагите бяха включени и частните производители и търговци на ток, наред с държавните енергийни компании. Заради нормализирането на цените на борсата сумата, с която са подкрепени небитовите консуматори през тази година, е надалеч по-ниска - 982,8 млн. лева.

Всъщност от пролетта насам обезщетения на небитовите консуматори на ток не са раздавани, тъй като цената на тока падна под тавана за подкрепяне. За тази година той бе избран на 200 лева за мегаватчас като всичко над тази цена би трябвало да се компенсира на 100%. Данните за търговията на борсата демонстрират, че едвам през октомври се отбелязва растеж на междинната цена над този таван - 213 лева за мегаватчас, тъй че отплата от 13 лева за всеки изразходван мегаватчас би трябвало да се даде на небитовите консуматори с фактурите за ноември.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР