И през 2023 година България продължава да е на дъното

...
И през 2023 година България продължава да е на дъното
Коментари Харесай

Икономист: Трябва да се активизират различни хора на пазара на труда

И през 2023 година България продължава да е на дъното на класацията измежду страните от Европейският съюз за ученето през целия живот при хора от 25 до 64 годишна възраст, сочат данни на Евростат. Това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус “ на Радио " Фокус “ старши икономистът от Института за пазарна стопанска система Зорница Славова.  

По-смущаващото е съгласно нея е, че през 2023 спрямо миналата година даже делът на тези, които са взели участие в някаква форма на образование, понижава и доближава до 1.4%, т.е. един на всеки 100 е взел участие в образование и обучение. Много и сложни са аргументите за това понижение: степен на учебно обучение – междинният 15-годишен възпитаник е под линията на функционалната неначетеност по математика, слабото застъпване на дуалното обучение, и във висшето обучение през формалните стажове, по-нататък и при цифровите умения България също е измежду страните с доста ниски умения, даже базови цифрови умения на популацията. Всички тези фактори съгласно икономиста не разрешават превъзмогването на структурната безработица и слагат спирачка на трансформацията на стопанската система и новите вложения.

По думите й образованието през целия живот е осъзнато като приоритет през последното десетилетие, като се създават разнообразни тактики и проекти, които за жалост боксуват в своето развиване и използване. " Но сега обстановката на пазара на труда е такава, че би трябвало разнообразни хора да са окуражат и да се засилват, “ сподели тя и добави, че съгласно нея е належащо, както в Европа, да се натъртва на образование, на подготовка и преквалификация, на консултиране, на насочване, което ще помогне на един човек самичък да откри дълготрайно претовареност по-късно.

Според специалиста точно промяна на стопанската система ще даде тласъците, с цел да може да се развие капацитетът, който към момента има в работната мощ, която сега може да е неактивна, само че би могла да се задейства. " Много ясно се вижда, че хората когато покачат образованието си, стават по-активни на пазара на труда,  естествено имат и по-висока претовареност, “  каза Зорница Славова и уточни, че фокусът би трябвало да е върху тези, които са на дъното: ниско образованите, от уязвими групи, дълготрайно безработни, и с тях към този момент да се работи, като задачата е повишение на резултатите и по-конкретно на грамотността.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР