И през 2023 г. София Филм Фест на път в

...
И през 2023 г. София Филм Фест на път в
Коментари Харесай

10-oто издание на София Филм Фест отново с шедьоври на българското и световно кино

И през 2023 година „ София Филм Фест на път в Русе “ ще представина русенската публикаизключително богата стратегия от български и международни филми. 10-ото юбилейно издание на кино фестивала ще се организира в границите на три дни – 10, 11 и 12 ноември в зала „ Европа “ на Доходното здание. Събитието се провежда от Арт Фест/София Филм Фест и Община Русе,каточаст от плана „ Операция Кино 2023 “ с поддръжката на веригата киносалониEuropa Cinemasи Национален фонд „ Култура “.

Програмата започва на 10 ноември /петък/ в 18 ч.с прожекция на най-новия документален филм на Костадин Бонев „ Оловният боец “. Лентата е отдадена на поета Александър Петров, чиито стихове звучат онлайн и до през днешния ден в репертоара на десетки обичани български групи и реализатори като „ Тангра “, „ Сигнал “, „ Фактор “, Д2, Кирил Маричков, Стенли и доста други. „ Оловният боец “ е филм за персоналната независимост като висша полезност и за очевидците на българския преход. Това е викът за независимост на хиляди „ оловни бойци “. Филмът е осъществен с поддръжката на ИА „ Национален кино център “. Режисьорът Костадин Бонев ще бъде спрециален посетител на публиката в Русе и ще беседва със феновете след прожекцията.

Вторият филм в първата фестивална вечер - най-новата лента на световноизвестния режисьор Фатих Акин – „ Рейнско злато “, е с начален час20:30.Съдбата на Хатар, един от най-прочутите рапъри в целия немскоговорящ свят, издал шест студийни албума, продадени в многохиляден тираж, стои в основата на кино лентата. Сценарият е по претекстове на автобиографичния разказ на рапъра „ Всичко или нищо: Светът ни принадлежи “ („ All or nothing: We say the world belongs to you “). Емигрантският живот в Германия предлага доста благоприятни условия, само че и трудности – Живар Хаджаби се издига от малък нарушител до сериозен дилър на опиати. След изгубването на една пратка, фамозният грабеж на злато е проведен за изчистване задълженията към картел.

На 11 ноември/събота/от 16 ч. е включена една специфична прожекция на най-новия документален филм на режисьора Милена Кънева " Ето къде си в млякото на фантазиите ".Филмът е фокусиран върху същността на изобретателния развой на актуалния образен актьор Михаил Михайлов, представяйки работата му върху основаването на българския павилион за 59-ото издание на Венецианското биенале на изкуствата през 2022 година Михаил Михайлов е създател, който работи с разнородни похвати /пърформанс, рисунка, видео, статуя, инсталация/ за основаване на медитативни територии, в които фенът осмисля непредвидени аспекти на битието. Музиката е на Николай Иванов - ОМ, Патрик Ламер, Харалд Стоян. Във кино лентата вземат участие Михаил Михайлов, Ирина Баткова, Ханес Андерле, Роберто Чикуто, Чечилия Алемани. Режисьор, оператор и продуцент на " Ето къде си в млякото на фантазиите " е Милена Кънева.

Вторият фестивален ден -11 ноември, продължава в 18 ч. с документалния филм на Николай Василев „ Ваклуш “. Той е сниман в интервал от съвсем три десетилетия – сред 1994 и 2022 година и съдържа извънредно любопитни архивни фрагменти от живота на известния нравствен лидер и преподавател Ваклуш Толев. Филмът е отдаден на 100-годишнината от неговото рождение и съставлява роман за житейския път и концепциите на една от най-енигматичните персони на България. Известен като Учителя на мъдростта, Ваклуш е богослов по обучение, преподавател и създател на голям брой писания с културно-историческа и религиозно-философска тема. Преминал през пандизите и лагерите на комунизма, преследван от репресивния уред на Държавна сигурност като „ зложелател на народа “, след измененията в България е поканен да преподава в Пловдивския и Софийски университет. Той формулира свое обучение, което назовава „ Път на мъдростта “, в което обрисува какъв би трябвало да бъде индивидът на третото хилядолетие.

Николай Василев персонално ще се срещне с публиката в Русе и ще бъде разполагаем за диалог след края на прожекцията.

Съботната кино вечер на11ноември,с начален час20:30,щезарадвапочитателите на френското кино с „ Двете страни на острието “ на именития френски режисьор Клер Дени. Филмът, притежател на Наградата за постановка „ Сребърна мечка “ на Берлинския кинофестивал през 2022, е основан по романа на Кристин Анго „ Повратна точка в живота “, като Клер Дени е съсценарист дружно с Анго. Главните ролисеизпълняват от звездите Жулиет Бинош и Венсан Линдон, които са известни измежду публиката в целия свят и предизвикат интереса на феновете на европейското кино. Двамата влизат в функциите на влюбена двойка, която последователно навлиза в сериозна рецесия на връзките, след непредвидената интервенция на някогашен най-хубав другар и ухажор от предишното.

В третата фестивална вечер, 12 ноември /неделя/, от 18 ч. ще бъде показан един емблематичен български филм от началото на хилядолетието – „ Изпепеляване “, на режисьора Станимир Трифонов. Носител на огромната премия за най-хубав филм от Фестивала за българско игрално кино „ Златна роза “ 2004, както и на награди за осъществяванията на Стефан Вълдобрев и Параскева Джукелова от „ Златна роза “, „ Любовта е полуда “ и „ Златна ракла “, филмът споделя за трагичните обрати в живота на сантименталния италианец Енрико и брачната половинка му Калина. Той попада в лапите на Държавна сигурност в София, тъй като нейният чиновник Стоев също е влюбен в Калина. Въпреки драмата, която претърпяват, Калина и Енрико не престават да се търсят и обичат. Той съумява да избяга от злокобния концлагер, а тя е екстрадирана от българските управляващи в Италия. Двамата пътуват един към различен, обладани от мъчителните си мемоари, с цел да се срещнат още веднъж в страната, в която в миналото са се срещнали.

Режисьорът Станимир Трифонов ще бъде спрециален посетител на публиката в Русе и ще беседва със феновете след кино лентата.

Финал на „ София Филм Фест на път в Русе “ за 2023 година ще бъде подложен на 12 ноември от 20:30 часа с „ Лука “ – най-новата творба на носителката на „ Златен лъв на бъдещето “ Джесика Удуърт. Филмът е въодушевен от шедьовъра на Дино Будзати „ Татарската пустиня “. Първата среща на Удуърт с книгата на Будзати е по времето, когато тя учи италианска литература. Главният воин Лука е млад боец, който жадува да се впусне в борба и попада в изолирана цитадела. В тази сурова, безпощадна среда Удуърт избира да повери ролята на Генерала на единствената жена – и това е неповторимата Джералдин Чаплин. Арт Фест /Стефан Китанов, Мира Сталева/ е българският копродуцент на кино лентата.

В рамките на 10-ото издание на „ София Филм Фест на път в Русе “ е готова и специфична стратегия за деца, която продължава традицията с представянето на провокиращи размисъл европейски анимации, предопределени за цялото семейство.

На11 ноември /събота/ от 11 ч. дребни и огромни киномани ще могат да се насладят на „ Пътешествието на принца “, разказано посредством рисунките на Жан-Франсоа Лагиони и Ксавие Пикар. Възрастен потомък на благороден маймунски жанр попада на чужд бряг. Ранен и комплициран, той е открит от 12-годишния Том, който го завежда при родителите си – двойка учени, отхвърлени от тяхната общественост, тъй като имат вяра в съществуването на друга цивилизация от маймуни. Филмът е дублиран на български език и е подобаващ за всяка публика.

В съботния ден в 12:45 ч. най-малките ще могат да се включат в специфична работилница по анимация,организирана от София Филм Фест в партньорство с „ Little Makers “. Събитието ще продължи до 14:30 ч. и е предопределен за млади киномани сред 7 и 12 години. Героите на кино лентата ще оживеят с помощта на гения на дребните аниматори и техните учители във фоайето на Доходното здание.

На 12 ноември/неделя/в 11 ч. стартира прожекцията на „ Титина “. Филмът е чудесна анимационна история на режисьора Кайса Нес, която споделя за едно именито куче и неговия собственик Умберто Нобиле, инженер на дирижабли от ХХ век. Копродукцията сред Норвегия и Белгия е въодушевена от действителните събития от преди век – фамозният откривател Роалд Амундсен се свързва с Нобиле и му поръчва дирижабъл, с който да покори Северния полюс. Италианският фен на завършения взима със себе си Титина и се причислява към експедицията, запътила се към едно от най-интригуващите, неразучени кътчета на Земята. Походът е сполучлив, а тази случка е пресъздадена през погледа на едноименното куче. Филмът е озвучен на български език и е подобаващ за всевъзможни възрасти, като е приспособен и за незряща аудитория.

От 12 ч. на 12 ноември/неделя/София Филм Фест иVR Lab BGпредоставят опция на искащите да се допрян до триизмерните облици, които описват разнообразни истории. Благодарение наVR-прожекции във фоайето на Доходно здание любопитните ще могат да видят късометражни филми, като този спомагателен акцент във фестивалната стратегия ще продължи до 17 ч.

„ София Филм Фест “ 2023 е част от огромния кино план, който екипът на Арт Фест създава и осъществя от 2009 година Той включва интернационалния кинофестивал „ София Филм Фест ” с издания в София, Бургас, Пловдив и Варна, както и районните издания в над 20 града, които бяха осъществени като част от интернационалния план „ Операция Кино ”, и младежкото издание на фестивала – „ София Филм Фест за учащи ”. Фестивалите на път са част от плана „ Операция Кино на път 2023 “ с поддръжката на веригата киносалониEuropa Cinemasи Национален фонд „ Култура “.

Всички събития от фестивалната стратегия са с вход свободен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР