И през 2023 г. нивото на инфлацията ще остане високо.

...
И през 2023 г. нивото на инфлацията ще остане високо.
Коментари Харесай

Сиркаров: И през 2023 г. нивото на инфлацията ще остане високо

„ И през 2023 година равнището на инфлацията ще остане високо. Ще бъде инфлационна година и външните шокове не престават да са настоящи, за жалост ". Това съобщи в студиото на " Твоят ден " по NOVA NEWS икономистът Владимир Сиркаров.

По думите му има намаление на инфлацията след пика от декември 2022 година „ От януари има едно лекичко понижаване, само че равнищата на инфлация остават високи. На месечна база има повишаване с над 1%, което най-много се дължи на питателните артикули. Това е огромният проблем - стоките и услугите от първа нужда са главният фактор за общата висока инфлация, което е сериозният проблем ", сподели Сиркаров.

Според него е рисково да се приказва за тавани на цени - за административно контролиране на един свободен пазар. „ Почти несъмнено ще докара до по-висока инфлация. Има риск някои артикули да излязат от щандовете на магазините ", счита икономистът.

Относно растежа на чиновническите заплати, Сиркаров сподели, че в частния бранш растежът на януари на годишна база е 17,7%, в публичния бранш е 13,5%. Като цяло общата междинна брутна заплата за страната се покачва с 16,6%, което има резултат на компенсиране. Инфлацията удря най-много хората с закрепени приходи. Сравняването на междинната брутна заплата с годишната инфлация се припокриват.

Най-уязвимите групи и хората с закрепен приход страдат от покачването на артикули и услуги, добави Владимир Сиркаров.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР