И през 2021 г. България продължава да бъде страната от

...
И през 2021 г. България продължава да бъде страната от
Коментари Харесай

България остава "най-корумпираната в ЕС" и влошава позицията си: Трансперънси интернешънъл

И през 2021 година България продължава да бъде страната от Европейски Съюз, в която популацията има най-силно разбиране, че се шири всеобща корупция , демонстрира годишният отчет на "Трансперънси интернешънъл " (Transparency International), публикувана през днешния ден, съобщи Дневник.

В нея страната утежнява позицията си в световната ранглиста с още две места по отношение на 2020 година и слиза на 78-о място от 180 страни в компанията на Буркина Фасо и Бенин.

Най-близката страна от Европейски Съюз е Унгария (73), а Румъния се е изкачила с една позиция на място 66. В Индекса за усещане на корупцията България е с 42 единици от оптимални 100, което не е най-лошият резултат - през четири от последните 10 години тя е имала показател 41. Но други страни поставят повече старания в битката с корупцията и я изпреварват.

Подробностите за България ще бъдат показани в София от асоциация "Прозрачност без граници " - българското посланичество на Transparency International.

При съставянето на корупционния показател са употребявани огромен брой отчети и аналитични оценки, оповестени от авторитетни интернационалните проучвателен и финансови институции, измежду които Световната банка, Световният стопански конгрес, "Икономист интелиджънс юнит ", "Фрийдъм хаус ", Световният план за правораздаване, фондация "Бертелсман ", Университетът в Гьотеборг и други.

Изследването се разгласява от 1995 година насам и отразява разбори, оценки и усещания по отношение на равнището на корупция съгласно представителите на бизнеса, локалните и задграничните анализатори в съответните страни. България е включена в проучването за двадесет и четвърти следващ път.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР