И пред лятото Регионалният исторически музей /РИМ/ в Плевен привлича

...
И пред лятото Регионалният исторически музей /РИМ/ в Плевен привлича
Коментари Харесай

И пред лятото Историческият музей в Плевен привлича посетители

И пред лятото Регионалният исторически музей /РИМ/ в Плевен притегля гости - най-вече фамилии с деца и туристи от чужбина. Музеят се посещава и от българи, които са се завърнали от чужбина за почивка. Това сподели за Българска телеграфна агенция Елвира Конова от музея.

Особен интерес провокират най-старите експонати, уникати за Европа, които показват просвета от преди седем хиляди години. Музеят има единствената за епохата седнала на престол богиня от петото хилядолетие преди Христа, която въплъщава Богинята майка и вярванията за изобилие. Сред забавните уникати за гостите е талисман с фалическа форма от чисто злато от петото хилядолетие преди Христа. Атрибутът е от култово-обредната система и показва най-ранно обработено злато.

От античната цитадела Сторгозия, която може да се прегледа в парка Кайлъка, е показан откритият там Херкулес от бронз от втори-трети век.

Статуя на Аполон от бял мрамор от втори век от античната цитадела Улпия Ескус също е измежду находките, които впечатляват посетителите. В експозицията на археолозите е и римски талисман с форма на два фалоса от бронз от първи-втори век, открит също в Улпия Ескус, употребен като знак на изобилие, благосъстояние и благоденствие.

Историческият музей в Плевен е един от най-големите по рода си у нас отвън столицата, уточни Конова. Годишно се посещава от към 40 000 души, посочи тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР