И последните ограничения пред това чужденци да купуват българска земя

...
И последните ограничения пред това чужденци да купуват българска земя
Коментари Харесай

Продаваме земя на чужденци под натиска на Брюксел

И последните ограничавания пред това чужденци да купуват българска земя напълно скоро ще отпаднат. Темата, която преди няколко години провокира бурни диспути в Народното събрание и измежду обществото, в последна сметка ще завърши в близко бъдеще. И то по метод, допускащ на всеки чужденец, без значение дали е жител на Европейски Съюз или не, да става притежател на земя в у нас. А всичко това става посредством готова към този момент от страната смяна в закона, което пък се случва под натиска на Брюксел.

В тази връзка министърът на земеделието Румен Порожанов предлага изменение на Закона за собствеността и използването на аграрни земи, с което се отстраняват и последните рестрикции пред продажбата на земеделска земя за чужденци у нас. Поправката се постанова и поради стартирала наказателна процедура от Европейската комисия против България за нарушение на Договора за действие на Европейския съюз, съобщи БГНЕС. Приемането на измененията ще разреши на български жители и жители на Европейски Съюз, физически и юридически лица, жители на трети страни да могат да осъществят капиталовите си планове, свързани със закупуване на аграрни земи, без да е належащо да са обитавали или да са били открити в България повече от 5 години.

"С оглед започнатата наказателна процедура против България, при положение, че страната не предприеме дейности и откаже да бъде изменено в този момент настоящото законодателство, според настоящото известие на Комисията по отношение на изчисляването на еднократно платимите суми и периодическите имуществени наказания, минималната еднократно платима сума за България е 839 000 евро.

Кумулативно с тази глоба може да бъде наложена и периодическа имуществена глоба (която се начислява за всеки ден безучастие от страна на наказаната държава) в най-малък размер на 660 евро”, излиза наяве от претекстовете на вносителя, с които се предлага изменението на законодателството.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР