И последните лекари от общинската болница в Белоградчик са пред

...
И последните лекари от общинската болница в Белоградчик са пред
Коментари Харесай

Лекари от Белоградчик на бунт, подават колективна оставка

И последните лекари от общинската болница в Белоградчик са пред овакантяване. Причината - не са получавали цялостна заплата повече година. От август 2016 година им се дават единствено задатъци, а болничното заведение продължава да натрупа задължения, оповестява Нова телевизия. От края на предходната седмица не се одобряват пациенти, с изключение на незабавните случаи.
Това крие риск Белоградчик и покрайнината да останат без лечебно заведение. Болницата обслужва и 3 прилежащи общини, което за болните означа да търсят здравна помощ на 60 км.
В момента в АГ отделението работят единствено 3 акушерки, които поемат всички смени.
Задълженията на болничното заведение са за 800 000 лв. - 500 000 лв. към външни компании и снабдители на лекарства и консумативи, а 300 000 лв. са за заплати, изясни шефът на лечебното заведение доктор Лидия Трифонова.
Издръжката на МБАЛ Белоградчик идва главно от здравната каса посредством клинични пътеки. Болните в региона обаче са малко и на месец болничното заведение има доходи от към 50 000 лева Само за заплати и осигуровки обаче са нужни 60 000 лв., по този начин парите не стигат за покриване даже на задатък от 60% от заплатата, а 19 от лекарите в лечебното заведение непрестанно пътуват от Видин, Лом и покрайнината, добави доктор Трифонова.
Въпреки всичко болничното заведение е санирана, отоплена и добре оборудвана.
Днес в 11,30 часа управлението на лечебното заведение ще се срещне шефа на районната здравна каса. Ако не се стигне до решение на казуса, всички лекари в МБАЛ Белоградчик обявиха готовността си да изоставен.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР