И последната група учени и логистици от 31-вата антарктическа експедиция

...
И последната група учени и логистици от 31-вата антарктическа експедиция
Коментари Харесай

Последната група от антарктическата експедиция се завърна в България

И последната група учени и логистици от 31-вата антарктическа експедиция се завърнаха през днешния ден. За този сезон полярниците ни регистрират невероятни триумфи, множеството от които са свързани с присъединяване на научноизследователския ни транспортен съд " Св. Св. Кирил и Методий ". Благодарение на него бяха напълно приключени основите на бъдещия лабораторен блок, бяха разтоварени доста нужни товари за логистиката и научните планове. Полярният ни транспортен съд " Св. Св. Кирил и Методий " пътува назад към дома, сега зарежда гориво и хранителни запаси в аржентинското пристанище Мар дел Плата.

" Аз съм доста благополучен, експедицията приключи изцяло сполучливо, всички се върнаха в България, само корабът към момента е на път. Скочихме в ново измерение, ние сме една сериозна полярна нация, към този момент сме член на Европейската научна флота, ще можем да работим по доста съществени научни планове, финансирани от Европейската комисия, тъй че излязохме от обкръжението - източнобалканско. Голяма помощ оказахме на испанската стратегия, която 30 години ни беше осиновила, по този начин да се каже, само че ние занесохме 60 тона материали, оказахме помощ от една евакуация от един прилежащ плаж, където се беше спукала тяхната лодка, тъй че корабът се включи все едно там нашият екипаж е работил все едно десетилетия в тези води, а това му беше за първи път. Така че не може да не се гордея и да не ги поздравя, че се оправиха чудесно с нещо, което в никакъв случай не са виждали тук в България.

" Равносметката в действителност е доста огромна, с този транспортен съд успяхме да закараме неща, с които в последните 10 години не са закарани, закарахме ужасно доста материали, техника, с които нямаше по какъв начин да се закарат без съществуването на транспортен съд. Например закарахме един значителен галпон, който успяхме да сглобим, който събра много огромна част от техниката, която беше проблем, няма къде да се складира, нямаше къде да се прибира за зимния сезон, закарахме контейнери като единият резервоар е сносно оборудван, най-вероятно за в бъдеще ще стане лаборатория. Така че просто с съществуването на кораба... Нещата са радикално разнообразни ", разяснява Павел Григоров от логистичния екип на 31-ата антарктическа експедиция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР