И още за явлението в стрелбата с марка Гроздева“. За

...
И още за явлението в стрелбата с марка Гроздева“. За
Коментари Харесай

Мария Гроздева - една икона на българския спорт, празнува днес юбилей

И още за явлението в стрелбата с марка „ Гроздева “. За 30 години най-точните очи на нацията са уцелили общо 88 медала от елитни шампионати и шампионати. Тя е на второ място във безконечната класация след Ясна Секарич с 18 златни, 17 сребърни и 7 бронзови медала от Световната купа. В кариерата си има сребро и бронз от отборни международни шампионати, 7 медала от финали на Световната купа (2 златни, 2 сребърни и 3 бронзови). Също и 29 оценки от европейски шампионати, от които 12 златни – 8 самостоятелно и 4 отборно. В олимпийската история Мария е втора за всички времена при дамите след Марина Логвиненко, която също е с актив от 5 медала и 2 трофеи, само че с един бронз по-малко. „ Спортист № 1 на България “ и „ Спортист № 1 на Балканите “ за 2004 година.
* * *
(откъс от книгата „ БЪЛГАРИЯ НА ОЛИМП “)

Най-точните очи на България

…Неин първи треньор е Валентин Андреев по времето, когато в живота й музиката и спортът влизат в спор. Причината е, че за едното се желаят нежни пръсти, а за другото стегнати. Мария обаче е упорита, изкарва няколкогодишното образование по пиано и едвам тогава се концентрира оптимално върху стрелбата. За това спомага и татко й, който е учител в полицейска школа. Междувременно тя взема решение да смени ситуацията и се записва в спортното учебно заведение на ЦСКА. Тогава в стрелбата са й забавни най-вече надпреварите, до момента в който тренировките приема за прекомерно отегчителни.

Едва на 16 години Мария взе участие за първи път в интернационален шампионат. Надпреварата е в Румъния, само че все пак по старите правила по времето на социализма за пътуването към нея е прикован офицер от Държавна сигурност. И той следи да не би новоизлюпеният гений в стрелбата да не помни да се върне в България…

Като тийнейджърка Мария печели 5 медала на европейски юношески шампионати и последователно се потвърждава като една от водещите състезателки в стрелбата у нас. Тя прави олимпийски дебют на игрите Барселона 1992 - единствено 38 дни откакто е навършила 20 години. Датата 27 юли бележи старта на една невероятна спортна кариера, която продължава близо три десетилетия. В каталунската столица Гроздева не е сложена измежду любимците. Нейното олимпийско кръщене е на 25 метра револвер, като дели 18-о място в крайното класиране.

„ Имах по-големи упоритости в тази дисциплинираност и по-късно някак се отпуснах – фитнес, кросове, сауни, даже вървях на плаж, “ спомня си Мария. Три дни по-късно печели бронз на 10 метра револвер. Българката е трета в квалификациите. Във финала победи Марина Логвиненко. Рускинята и Ясна Секарич (Сърбия) приключват с еднакъв общ общ брой, само че поради по-точен мерник в последните изстрели купата е за представителката на Оперативно-наблюдателно дело.

Бронзът от Барселона поставя начало на феноменална серия

Гроздева е трета, без даже да допуска, че това е първият й от рекордния брой олимпийски медали, които ще натрупа през годините.

На идващите игри в Атланта българката претърпява „ дежа вю “. Логвиненко е окуражена да пази трона си на 10 м револвер. С огромни искания идва и нейната сънародничка Олга Кузнецова. Двете рускини и Гроздева се вкопчват в люта борба още в квалификациите, в които Логвиненко изравнява олимпийския връх и взeма връх, единствено с точка пред съперничките. Във финала Кузнецова си обезпечава златото с нов олимпийски връх. Гроздева и детронираната към този момент Логвиненко приключват с еднакъв общ брой и това постанова спомагателен стрелкови двубой за среброто. В него българката записва 9.9 против 10.1 т. за съперничката и по този начин на втора поредна олимпиада е под бронзово зарево.

През 1998-а Мария се омъжва за Валери Григоров, който е и неин треньор. Това се оказва значима стъпка както в спортен, по този начин и житейски проект. Двамата оформят печеливш дует освен в спорта, само че изобщо в живота. „ През тази година завоювах Световната купа бременна в петия месец с дребния Валери – спомня си Мария. Родих, нямаше и един месец и отново се върнах на стрелбището. Не ми пречеше. Така беше и с щерка ми Маги “.

Междувременно новата българска звезда в стрелбата ликува с две европейски трофеи от Кувола 1997 и Бордо 1999. Наближава идната олимпиада и двамата с Валери концентрират подготовката си напълно върху Сидни 2000.

В Австралия нещата се трансформират. В по-силната си до момента на олимпиади дисциплинираност 10 метра револвер Мария остава надалеч от водачите, даже отвън Топ 30. Пет дни по-късно е конкуренцията на 25 метра револвер. В квалификациите най-точна е спечелилата злато с пневматичното оръжие преди няколко дни китайка Тао Луна, само че Гроздева е втора, единствено на точка от нея. Финалът се оказва необикновено трагичен. Само 3 състезателки минават гросмайсторската граница от 100 точки - българката със 101.3 и двете белорускини - Лалита Милшина 103.0 и Юлия Синяк 101.9 т. Общият общ брой на Гроздева обаче е олимпийски връх, с което тя изпреварва неубедителната в края китайка (99.8) и сграбчва олимпийското злато. Шампион! Първа купа и трето отличие на трети следващи игри за Мария Гроздева!

„ След награждаването изпаднах в еуфория. Всичко ми се сля в едно необикновено преживяване - празненства, поздравления, посрещане “, спомня си победителката…
* * *

Пълния роман за удивителната кариера на Мария Гроздева и цялата статистика на нейните многочислени трофеи, медали и върхове ще намерите в излязлата неотдавна от щемпел енциклопедия „ БЪЛГАРИЯ НА ОЛИМП “ с създатели Владимир Памуков, Тодор Шабански и Бончук Андонов.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР