И Община Варна се заема да съдейства на бъдещите собственици

...
И Община Варна се заема да съдейства на бъдещите собственици
Коментари Харесай

Търсят място на мозайката от старата сграда на автогарата във Варна

И Община Варна се заема да спомага на бъдещите притежатели на имота на сегашната автогара във Варна в намирането на уместно място за експониране на мозайката в чакалнята на сегашната постройка. Това стана ясно по време на среща на заместник-кмета с сектор просвета Павел Попов и представителите на огромна верига супермаркети, която ще придобие терена и ще построи върху него нов обект.

Темата за ориста на каменната мозайка беше повдигната преди дни в обществените медии. Паното „ Хората и морето “ заема огромна повърхност от стена в чакалнята на автогарата. Към момента постройката и теренът към нея са благосъстоятелност на „ Автоекспрес “ АД и решението за запазване на каменната мозайка е напълно на притежателя, е позицията на арх. Лидия Цекова, изпълняващ длъжността основен проектант в Община Варна.

Общината няма директно отношение към обекта, който е частна благосъстоятелност, само че поради на публичния интерес, ще даде мнение за бъдещото й експониране, увери заместник-кметът Павел Попов. Старата постройка ще бъде съборена, откакто стартира да действа новата автогара. Веригата супермаркети, която ще придобие терена и актуалният притежател  „ Автоекспрес “ АД желаят да запазят паното, стана ясно по време на срещата.

Бъдещият притежател търси компании, в това число и отвън България, профилирани в ремонт и консервация на сходни художествени обекти. Инвеститорът поема целия финансов ангажимент каменната мозайка да бъде демонтирана, консервирана в подобаващи условия и възобновена в истинския си тип на уместно място, увериха от компанията. Те ще подадат към Павел Попов резултатите от изследванията си, както и точни размери на паното.

Плановете на вложителя плануват още паметникът пред постройката на автогарата да не бъде локален при построяването на новия търговски обект, като към него бъде завършена зелена повърхност, стана ясно по време на срещата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР