И най-радикалните революции ще се превърнат в консервативни в деня

...
И най-радикалните революции ще се превърнат в консервативни в деня
Коментари Харесай

Хана Аренд: Подготвяй се за най-лошото, очаквай най-доброто, приемай което дойде

" И най-радикалните революции ще се трансфорат в консервативни в деня след революцията. "

" Прошката е ключът към действието и свободата. "

" Революционерите не вършат революции. Революционерите са тези, които знаят по кое време властта лежи на улицата и могат да я вземат. "

" Това е рецептата, по която съм живяла: Подготвяй се за най-лошото, очаквай най-хубавото, приемай което пристигна. "

" Културата се отнася до обектите и е феномен на света; заниманието се отнася до хората и е феномен на живота. "

" Където всички са отговорни, никой не е; изповядването на групова виновност е най-хубавата мярка против откриването на виновниците, а самата големина на закононарушението е най-хубавото опрощение да не се прави нищо. "

" Проблемът с лъжата и измамата зависят напълно от ясната визия за истината, които лъжецът и измамникът желаят да скрият. "

" Тъжната истина е, че множеството зло се прави от хора, които не се замислят дали са положителни или неприятни. "

" Нещата, които би трябвало да научим, преди да можем да ги вършим, ние ги учим като ги вършим. "

" Никаква друга идея не е останала, с изключение на най-древната от всички, тази, която още от началото на нашата история е определяла самото битие на политиката – идеята на свободата против тиранията. "

" Няма рискови мисли. Мисленето единствено по себе си е рисково. "

" Обещанията са неповторим човешки метод за предписание с бъдещето, правейки го предсказуемо и надеждно до степен, налична за човешките сили. "

" Посветете себе си на положителното, което заслужавате и предпочитание за себе си. Подарете си успокоение. Вие заслужавате да бъдете щастливи. Вие заслужавате да се наслаждавате. "

Хана Аренд (Hannah Arendt) е родена на 14 октомври 1906 година Линден, Германия. Тя е политически мъдрец, теоретик, есеист и създател на доста книги. Автор на книгата " Тоталитаризмът “ (1951 г.), която е едно от най-значителните писания на актуалната политико-философия. Неин е терминът " простащина на злото ", с който частично се изяснява проникването на тоталитарните системи (комунизъм, фашизъм) в елементарните хора и превръщането им съучастници на злокобните закононарушения на тези системи.

Нейни книги са още " Криза на републиката ", " Човечеството в тъмни времена ", " Между предишното и бъдещето: осем извършения по политическо мислене ".

Умира от инфаркт на 4 декември 1975 година в Ню Йорк на 69-годишна възраст
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР