И най-отдадените тифози на Ювентус едва ли помнят името на

...
И най-отдадените тифози на Ювентус едва ли помнят името на
Коментари Харесай

Спортни хроники: Най-шантавото попълнение на Юве за малко да стане личност на века

И най-отдадените тифози на Ювентус надали помнят името на Рони О’Брайън, въпреки че историята на този футболист си заслужава. Става въпрос за ирландец с много неугледна кариера, минала най-вече в Щатите при започване на хилядолетието, който видимо няма с какво да се похвали.

Точно по този начин, парадоксалното му навлизане в класацията на влиятелното американско списание трансформира О’Брайън в едно от първите футболни мемета. През 1999 година Time се преценява с новите интернет трендове и провежда онлайн избор за избор на персона на века, а претендентите са светила като Мартин Лутър Кинг, Уинстън Чърчил, Елвис Пресли и Алберт Айнщайн.

Проблемът е, че изданието наивно разрешава потребителите да спуснат и свои лични номинации в класацията, което води до един от първите образци по какъв начин някакъв закачлив тренд може да опорочи сякаш сериозен онлайн избор.

Скоро изцяло незнайният футболист Рони О’Брайън освен участва измежду останалите номинирани, само че и води в гласовете. Уви, от Time поставят завършек на забавата, като отстраняват О’Брайън и трансформират разпоредбите, а при обяснението им личи пренебрежително отношение към футболиста, наименуван „ саркастичен претендент “.

Крайният резултат от гласуването е надалеч по-тривиален и Айнщайн печели, до момента в който на Рони О’Брайън му следва да изживее още причудливи моменти в необичайния си футболен път. Атакуващият халф съумява да впечатли в родината си на юношеско равнище и в края на 90-те е притеглен от борещия се за Висшата лига Мидълзбро. 

18-годишният О’Брайън реализира триумфи с юношеския народен тим на Ирландия и дори печели Евро 1998, само че в Мидълзбро по този начин и не получава късмет от мениджъра Брайън Робсън.

Един сложен за пояснение поврат води халфа не къде да е, а в Ювентус, защото по някаква причина „ бианконерите “ са впечатлени от записите с младока, отритнат на Острова.

Воденият от Карло Анчелоти отбор подписва 5-годишен контракт с играча и в лагера на Мидълзбро стартират да се чудят: в Юве ли са се объркали, или на „ Ривърсайд “ са изпуснали някакъв популярен гений, който не са дооценили в точния момент.

Навъсеният Робсън бърза да посочи, че грешката не е в него. „ Рони О’Брайън не е задоволително добър “, отсича мениджърът. „ Хората скачат до тавана, тъй като отиде в Ювентус, само че към момента нищо не е направил. Пожелавам му триумф и нека ме опровергае “.


Снимка: Getty Images

Лятото на 1999-а е необикновен интервал за „ Старата госпожа “ и въпреки че някои огромни звезди като Зинедин Зидан, Едгар Давидс и Алесандро Дел Пиеро остават в отбора, други като Дидие Дешан и Анджело Перуци към този момент са си тръгнали.

На Карло Анчелоти му следва да сглоби състав за присъединяване в шампионата Интертото през юли и август, тъй че е подготвен на опити в първия тим.

Затова Рони О’Брайън изиграва три контролни мача и на няколко пъти е измежду запасите в публични дуели, преди да получи огромния си късмет против съветския Ростселмаш (днес към този момент ФК Ростов) в полуфинала реванш от Интертото.

О’Брайън снове напред-назад по дясното крило, печели директен свободен удар в добра зона, връща се и в отбрана, където лишава топка в наказателното поле и след това блокира рисково центриране.

Има опция и да вкара, само че на два пъти стреля неопределено, а след това Дел Пиеро не му оставя една топка в идеална позиция за пукотевица. Уви, с този дуел кариерата на Рони в Ювентус освен стартира, само че и приключва.

След като е разпращан чартърен в серия клубове, той губи три години, в които съвсем не играе, а след това разтрогва контракта си с Юве два сезона преди края на 5-годишния период.

Историята му обаче надалеч не завършва дотук и Рони О’Брайън стартира да намира себе си в американската МЛС. През 2002 година подписва с Далас Бърн и се разписва още при дебюта си.

Счупен крайник унищожава идващия му сезон, само че Рони се възвръща и записва 29 мача с 10 асистенции и два гола, а Далас доближава до плейофната фаза. Не единствено това, само че О’Брайън е отличен и самостоятелно, като е определен в тима на сезона и взима присъединяване в влиятелния Мач на звездите.

2005 година е още по-добра за него, с 30 мача, 6 гола и 12 асистенции, както и с ново присъединяване в Мача на звездите.

После той подписва със Сан Хосе Ърткуейкс и изиграва един обещаващ сезон, само че договорът му не е удължен и изненадващо, Рони поставя завършек на кариерата си единствено на 29 години.

Със сигурност в историята на Юве той остава измежду най-странните прехвърляния, правени в миналото. Може би най-странният от всички.

Но най-малко в Торино могат да се похвалят, че са имали футболист, който и без да разполага с великански капацитет в спорта, за малко да се окаже персона №1 на XX век.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР