И най-кроткото се случва да ревне при вида на желана

...
И най-кроткото се случва да ревне при вида на желана
Коментари Харесай

С дете в магазина: трикове и хитрости за добро поведение

И най-кроткото се случва да ревне при типа на мечтана играчка или лакомство по щандовете


Изобилието от артикули изкарва от релси даже възрастни, какво остава за 5-6-годишните.

Но когато то хленчи, тръшка се и крещи „ Купи ми, купи ми “, дори близките да не обръщат внимание, от изтощение да го обуздае родителят може да допусне неточности.

6-годишният Георги се държи безобразно в магазина. Слага артикули по собствен избор в количката и се постанова майка му да ги връща. На касата постоянно подвига противен скандал, в случай че откаже да му купи бонбони. И въпреки да знае, че постъпва погрешно, тя ги купува. Георги я принуждава да го възнагради за непослушанието, като разменя скандал за бонбони. Формирал е у майка си табиет да поставя по този метод завършек на безобразното му държание, а тя на собствен ред го е научила да се държи неприятно, като е подкрепяла това държание. И с всяко последващо вървене на пазар нещата се утежняват.

Добро решение би било да купите желаното, преди да се е стигнало до грозни подиуми. Трябва умерено и изрично да уговорите изискванията още преди влизането в магазина. Изяснете с детето по какъв начин да се държи, в случай че желае да получи бонбони. Формулирайте какво да е вярното му държание единствено с положителни фрази. Вместо “ Не хленчи и не крещи “ кажете “ Обръщай се към мен с въпроси като огромен човек “. Вместо „ Нищо не пипай “ – „ Дръж си ръцете в джобовете, до момента в който не те помоля да ми подадеш нещо „. Вместо “ Не тичай! “ - “ Моля те върви до мен и спри там, откъдето можеш да ме виждаш. “

Тренирайте учтиво държание. Демонстрирайте вежлива молба с думи и интонация, накарайте го да повтори и го похвалете. Пак потренирайте, отново го похвалете, като формулирате тъкмо защо го хвалите. Щом влезете в магазина, незабавно кажете: „ Ако ме помолиш по този начин, както се учихме доскоро, и се държиш обичайно, ще получиш премия “.

Докато обикаляте щандовете, от време на време казвайте: „ Браво на теб, държиш се като огромен човек. Чудесно е, че не хленчиш. “ Навременната хвалба за положително държание е доста значима първоначално, както и премията. Добре е и тя да е уговорена авансово, само че в случай че детето вежливо ви е помолило да му купите бонбони, може да кажете: „ Няма да ти купя бонбони, само че тъй като ме молиш учтиво и се държиш възпитано, вместо бонбони ще отидем на кино “. Добро държание, което не поощрявате с хвалба и премия, скоро ще секне. Затова отбелязвайте всеки опит на детето да се държи по този начин, както желаете.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР