И на втория ден от изслушването на предложението за пристъпване

...
И на втория ден от изслушването на предложението за пристъпване
Коментари Харесай

Заев: ЕС и НАТО обединяват македонците и политически, и етнически

И на втория ден от чуването на предлагането за пристъпване към промени в конституцията пред Парламентарната комисия по конституционни въпроси, македонският министър председател Зоран Заев още веднъж прикани депутатите от ВМРО-ДПМНЕ да гласоподават за промени в конституцията и да се реализира консенсус и единение по въпроса, обвързван с влизане в Европейски Съюз и НАТО.
„ Нека се опитаме да застанем пред отговорността и решенията. Всеки със своите визии. Казано е всичко, повтарят се позиции, само че въпросът е дали можем да изградим консенсус, единение, нещо, зад което ще застанем дружно “, сподели Заев и добави, че НАТО и Европейски Съюз са съвсем единствените неща, които сплотяват македонците и политически, и етнически .
Според Заев въпросът е какво ще прави Македония с НАТО и Европейски Съюз, в случай че пропусне тази опция. “Никой не пипа името Македония. Името Македония е изяснено. Да, горделивост е за всички нас . Ние го изясняваме, дефинираме. Знам, че никой няма териториални желания. И знам, че всички сме демократични хора. Знам, че обичаме Македония и желаеме да бъдем приети от всички. И знам, че отговорността за НАТО и Европейски Съюз е на всички “, сподели Заев, представен от БГНЕС.
Той уточни, че е приказвал с всички народни представители и че знае, че голям брой опозиционни депутати надали се опасяват да пропуснат този късмет. „ Няма да има по-добра договорка. Нека да забележим дали можем да променим с конституционния закон нещо, което върви паралелно, с цел да се приближат позициите. Можем ли по някакъв метод да беседваме за нещо, което ще ни сплоти, само че несъмнено НАТО и Европейски Съюз остават нещо, което политически ни държи дружно. По принцип съглашението ни е допустимо. За да осигурим и подсигуряваме бъдещето на актуалните и бъдещите генерации, дано поемем отговорност за това. Без опозицията не можем да създадем нищо в Народното събрание. Не можем. Имаме депутати, нямаме болшинство от две трети “, сподели министър-председателят.
Заев за следващ път насочи апел към депутатите. „ Имаме време и в този момент, имаме време и на пленарната сесия. Гражданите ще търсят отговори, ще минат месеци, дни и години. Дали сме били на равнището на историческата отговорност всички, с всички наши отговорности, които носим политически. Нямам проблем с политическата отговорност. Сложих я на масата каквато и да е. Нека да подсигурим тази страна. Да я подсигурим дружно . По този въпрос не се вижда единение. Призовавам да размисляме до самия завършек на взимане на решенията “, акцентира още Заев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР