И на тези местни избори, както и в предишните, броят

...
И на тези местни избори, както и в предишните, броят
Коментари Харесай

Невалидните бюлетини гонят рекорд. А уж хартиеният вот бил сигурен

И на тези локални избори, както и в предходните, броят на невалидните бюлетини катери съществени върхове. По-голяма част от грешките са допускани при вота за общински съвет – хората са отбелязали преференция без да попълнят коя партийна листа избират. На места делът на невалидните гласове надвишава 20%. Това значи, че доста общински съветници ще бъдат определени с невалидни бюлетини. А сякаш хартиеният избор бил благонадежден. Оказва се, че не е. Просто е по-лесно манипулируем и посредством него легално се подменя избор. 

Един подобен образец е в Сливен. Там във вота за кмет недействителните бюлетини са 4,5% от гласовете. При вота за общински съветници обаче регистрираните недействителни бюлетини са 21% невалидни бюлетини, оповестява в. „ Сега “.

Сходна е картината и в други общини на страната. В Годеч недействителните гласове за кмет са 2,4%, само че за общински съвет невалидните бюлетини скачат още веднъж 21%.

В Банско при вота за кмет са 3,8%, за общински съвет недействителните гласове са 15%.

В Горна Оряховица за кмет недействителните бюлетини с 2,9%. Недействителните гласове при листата за общински съвет обаче са 16,1%.

Много недействителни гласове има и в Пловдив. Недействителните гласове за кмет са  2,3%. Недействителните гласове за общински съвет са близо 11%.

Очертава се невалидните бюлетини да счупят върха от предишния път, сподели по БНР Стоил Цицелков от Обществен съвет към ЦИК, представител на Обединението за почтени избори.

Като персонално мнение Цицелков изрази подозрения в независимостта на ЦИК.
Как се манипулира избор посредством невалидни бюлетини?
Например по време на последните постоянни парламентарни избори гласовете на 108 000 българи, които бяха избрали опцията „ Не поддържам никого “ бяха извадени от графата действителни. Това са 4,5% от общия брой гласове. Повече в сравнение с са нужни на една партия да бъде парламентарно показана. Заради това „ ИТН “ в действителност съумя да влезе в Народното събрание. Защото в случай че тези гласове бяха годни, партията на Слави Трифонов нямаше да мине 4 процентовата преграда.

Това е характерен образец по какъв начин се печелят места в парламент, или в общински съвет като изкуствено се понижа броя на годните бюлетини за приемане на повече проценти.
Дългогодишен недостатък в българската изборна система
В развитите страни също има невалидни бюлетини, само че там те са към 1%, не както у нас да доближават двуцифрено число. Този недостатък на българската изборна система би могъл да бъде оздравял с въвеждането на машинно гласоподаване. И това се оказа факт. С въвеждането на машинно гласоподаване броят на невалидните бюлетини понижа доста. Този извод е подсилен от цифри.

На изборите през април 2021 година делът на недействителните гласове е 2,59%. На първия избор след въвеждането на машинното гласоподаване, този през юли същата година, делът им спадна до 0,34%.  На парламентарните избори през ноември беше 0,42%, а на президентските – 0,17%.

За съпоставяне – на европейските избори през 2019 година делът на недействителните гласове е 3,83%, а на локалните избори същата година – 15,09%.

Недействителните гласове на парламентарните избори през 2017 година са 124 хиляди (или 4,6%) от всички подадени гласове.

Сега към този момент може ясно да си отговорим на въпроса за какво беше скърпен целия цирк с възможното опорочаване на машините за гласоподаване в петък – два дни преди локалните избори у нас. Целта е била ясна и тя е да се върне напълно хартиеният избор. Защото гласуването с машина лимитира невалидните бюлетини, човешките неточности и опциите за операции.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР