И на мен ми се струват високи част от цените

...
И на мен ми се струват високи част от цените
Коментари Харесай

Вълчев се притесни от цената на учебниците за гимназистите

И на мен ми се костват високи част от цените на учебниците . Това призна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред публицисти в Пловдив.

В коментар за високата цена на учебниците, съответно - учебниците за 9 клас , министърът изясни, че з а тази година те са нови поради новите образователни стратегии .

" Възложил съм на чиновници да създадат цялостно пазарно изследване . Докладват ми че това са цени единствено на някои от издателствата. Нормално е да има по-високи цени, само че не дотам ", сподели Вълчев и разясни, че има покачване на цената на труда и това е евентуалният претекст за по-скъпите цени.

Следващата седмица ще проучваме, ще проговорим опциите и за какво се е стигнало до тук и ще проговорим опциите за понижаване на цените , сподели министърът за идната среща с издателствата.

По думите му министерството не е планувало да финансира закупуване на учебници, които да даде гратис на учениците и на учебните заведения.

Последните години с бюджета вършим редица крачки за по-добро финансиране на системата . С един бюджет не можем да осъществим всички положителни планове и тази година.

С бюджета, който в този момент ще подготвим за идната година, ще имаме нарастване от над 400 млн. лв. на разноските за обучение . Голяма част от него ще бъде за финансиране на заплатите на учителите. Ще финансираме действия по ползи - над 25 млн. лв. . Разширили сме редица други действия в системата , изясни просветителният министър.

" Надявам се в идващите години да можем да покриваме част от разноските. Преди 10 дни отпуснахме 7 млн. лв. за учебните заведения, които нямат шкафчета. Оборудваме учебните заведения с wi fi (свободен интернет) и други неща, които допускат въвеждане на електронно образование ", добави министър Вълчев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР