и Money.bg по отношение на структурата и отчитането на Държавния

...
и Money.bg по отношение на структурата и отчитането на Държавния
Коментари Харесай

Министерството на финансите даде пояснения за структурата и отчитането на дълга

и Money.bg във връзка с структурата и отчитането на Държавния дълг очевидно са привлекли вниманието на Министерството на финансите . Във връзка с тях то изпрати пространни обяснения по тематиката, които публикуваме буквално.

" Министерството на финансите държи да посочи, че :

Не би могло да се прави параленост и прилика сред данните за държавния дълг и тези за дълга на бранш " Държавно ръководство ", защото установените несъответствия в обявата се дължат на съществуването на разнообразни методологии за статистическо отчитане и отнасяне на дълговите отговорности. По отношение на обсега на информацията в ЗПФ се разграничават дългови правила за индикатори както по националната методология - за държавния дълг, по този начин и индикатори според европейската методология - за дълга на бранш " Държавно ръководство ".

Важно е да се означи, че в обсега на държавния дълг, според легалната формулировка на Закона за държавния дълг (ЗДД), попадат всички финансови отговорности, поети от името и за сметка на страната, при съблюдаване условията на Конституцията, които съставляват държавният дълг и съставляват обвързване на страната. Съгласно член 37, алинея 1, т. 1 и т. 3 от Закона за обществените финанси (ЗПФ) годишно със закона за държавния бюджет за съответната година се дефинират ограничавания за оптималния размер както на новия държавен дълг, който може да бъде стихотворец през годината (т. 1 а - по Закона за държавния дълг или т. 1 б - посредством финансов лизинг и останалите форми на дълг според Регламент на Съвета (ЕО) № 479/2009 от 25 май 2009 г.), по този начин и за оптималния размер на държавния дълг към края на годината.

В § 1, т. 15 от спомагателните разпореждания на ЗПФ е дефинирано, че по смисъла на този закон " Държавен дълг " е дългът по Закона за държавния дълг и останалите форми на дълг според Регламент на Съвета (ЕО) № 479/2009 от 25 май 2009 година за използване на Протокола за процедурата при несъразмерен недостиг, прибавен към Договора за основаване на Европейската общественост, който се поема и изплаща от централния бюджет и от лицата, чиито бюджети са част от държавния бюджет, в това число посредством сметките им за средствата от Европейския съюз.

В сходство с горепосочените законови разпореждания в ЗДБРБ за 2021 година са регламентирани следните дългови ограничавания:
максималният размер на държавния дълг към края на 2021 година не може да надвишава 31,9 милиарда лева (чл. 69 от закона); максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде стихотворец по реда на Закона за държавния дълг, е 4,5 милиарда лева (чл. 70, алинея 1 от закона); в рамките на настоящата бюджетна година разпоредителите с бюджет по държавния бюджет не могат да поемат нов държавен дълг по член 37, алинея 1, т. 1, писмен знак " б " от Закона за обществените финанси (чл. 70, алинея 3 от него).
В резултат от осъществените през годината интервенции по държавния дълг номиналният размер на държавния дълг към края на 2021 година възлиза на 31,2 милиарда лева или тази стойност е под прага на плануваното в член 69 от ЗДБРБ за 2021 година дългово ограничаване от 31,9 милиарда лева и не е нарушено законовото условие.

Договорът за действието на Европейски съюз (ДФЕС) задължава държавите-членки на Европейски Съюз да съблюдават бюджетната дисциплинираност, като извършват два критерия: съответствие " недостиг към Брутният вътрешен продукт " и съответствие " дълг към Брутният вътрешен продукт ", непревишаващи референтни стойности от 3 % и 60 %, както е несъмнено в Протокола (№ 12) по отношение на Процедурата по несъразмерен недостиг, прибавен към Договор за функционирането на Европейския съюз. В този подтекст, в член 29, алинея 1 от ЗПФ се вкарва ограничаване по отношение на номиналният размер на дълга на бранш " Държавно ръководство ", което към края на всяка година не може да надвишава 60 на 100 от Брутният вътрешен продукт. Това е значим знак, който се употребява за оценка на фискалната позиция на държавния бранш като част от конвергентните критерии за участие в Европейския стопански и паричен съюз (т. нар. Маастрихтски критерии за конвергенция).

Както се показва и в обявата, равнището на дълга на бранш " Държавно ръководство " се дефинира според методологията на Европейски Съюз (Евростат) и в осъществяване на Регламент на Съвета № 479/2009 за използване на Протокола за процедурата при несъразмерен недостиг. Съгласно член 1 за задачите на Протокола за процедурата при несъразмерен недостиг и на регламента са посочени термините, които са избрани в сходство с Регламент (ЕС) № 549/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 21 май 2013 година по отношение на Европейската система от национални и районни сметки в Европейския съюз (наричана по-нататък " ESA 2010 " ). В това число:

(2) " Управление " значи бранша на " държавно ръководство ", подразделен на подсекторите " централно ръководство ", " районно ръководство " (неприложимо за България), " локално ръководство " и " социално-осигурителни фондове "

и

(5) " Държавен дълг " значи общия брутен дълг по номинална стойност, който е неуреден в края на годината в бранша " държавно ръководство ", като се изключи тези отговорности, за които съответните финансови активи се държат от бранша " държавно ръководство ", като държавният дълг се състои от отговорностите на държавното ръководство в следните категории: валута и депозити, дългови скъпи бумаги и заеми според определенията в ESA 2010.

Или в състава на дълга на бранша се включват отговорностите на подсектор " Централно ръководство ", подсектор " Местно ръководство " и подсектор " Социално осигурителни фондове ". Консолидираният държавен дълг, изчислен според управлението за държавния недостиг и дълг по Европейската система сметки 2010 (ECC " 2010 г.), съставлява дълга на бранш " Държавно ръководство ", който се състои от дълга на подсекторите " Централно ръководство ", " Местно ръководство " и " Социалноосигурителни фондове " при съблюдаване на правилото на консолидация, което съставлява елиминиране на тези отговорности, чиито съответстващи финансови активи са владеене на бранша " Държавно ръководство ".

На база изложеното може да се заключи, че държавният дълг следва да се преглежда в подтекста на заложените според условията на ЗПФ индикатори по държавния бюджет, които образуват бюджетната рамка и залагат законово избраните дългови ограничавания, а дългът на бранш " Държавно ръководство " има доста по-широк обсег. Същият се дефинира от Национален статистически институт, виновна институция и във връзка с докладването на данните за недостига и дълга пред Евростат, като се разгласява на уеб страницата на института: ;

От листата е видно, че в подсектор " Централно ръководство " с изключение на министерствата и другите бюджетни организации, влизат голям брой държавни предприятия, държавни лечебни заведения, както и ФГВБ, ФЛАГ и други, чийто дълг образува дългът на подсектора, като съществена част от дълга подсектор " Централно ръководство ", респ. на бранша съставлява държавният дълг с дял от към 95 %.

Официалната информация за дълга и гаранциите на бранш " Държавно ръководство ", както и за дълга и гаранциите на подсектор " Централно ръководство ", в това число за държавния дълг се разгласява регулярно от Министерството на финансите на съображение на член 36 от ЗПФ и е обществено налична на следните адреси:

В бюлетина ежемесечно се разгласяват данни както за дълга на подсектор " Централно ръководство " (стр.1), по този начин и за държавния дълг, стихотворец по реда на Закона за държавния дълг (стр. 12), от където може да бъде проследена динамичността на двата индикатора.

Конкретно за 2021 година дългът на бранш " Държавно ръководство " възлиза на 33 277 млн. лева или 25,1 % от Брутният вътрешен продукт, дългът на подсектор " Централно ръководство " е в размер на 32 536 млн. лева или 24,5 % от Брутният вътрешен продукт, като в това число държавният дълг съставлява 31 218 млн. лева или 23,5% от Брутният вътрешен продукт. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР