И меморандумът на ПП-ДБ и коалиционното споразумение на ГЕРБ са

...
И меморандумът на ПП-ДБ и коалиционното споразумение на ГЕРБ са
Коментари Харесай

Иво Желев: Най-вероятно ще се направи микс от меморандума на ПП-ДБ и коалиционното споразумение на ГЕРБ

И меморандумът на ПП-ДБ и съдружното съглашение на ГЕРБ са писани прекомерно бързо. Има много пукнатини в тях и много подводни камъни, които биха усложнили работата на бъдещата сглобка. Това сподели за аудиокаста " Това е България " на " Фокус "  управителят на организация “ЕСТАТ " Иво Желев.

" По-прясно ми е съглашението, което предлага ГЕРБ, което наподобява окей кардинално като баланс на позициите на двата колегата в ръководството. За мен обаче, механизмите за номиниране и избиране на избрани основни фигури в страната, ми е много комплициран, много ми е комплициран, меко казано. Някакви комисии от по трима души от едната партия и от другата се събират, оферират, гласоподават. Обаче, в случай че не съумеят да стигнат до общо решение, нещата отиват в Народното събрание или пък при водачите на двете обединения и така нататък Според мен е доста, доста комплицирано. Нещата стигнат ли до Народното събрание и в случай че за всяка позиция би трябвало да се събират водачите на партиите, това като развой няма по какъв начин да върви безпрепятствено. Струва ми се, че слагането на повече власт в Народното събрание, и то в по този начин положителната част от него, в кавички го споделям и с усмивка, откакто дълги години наред ГЕРБ неглижираше Народното събрание. Нека единствено да си напомним кои ръководители от ГЕРБ бяха отпред на Народното събрание и в този момент внезапно от ден на ден и повече власт и основни решения в Народното събрание, ми се коства леко необичайно ", разяснява още той.

" Може би Борисов е преосмислил позицията си по този въпрос ", изрази вяра Иво Желев.

" Другото, което ми направи усещане, има някакви супер значими регулатори, които ще ги избираме с квалифицирано болшинство, има други, които ще ги избираме с нормално болшинство. Освен това, на три месеца доклад на министерство, ми се коства, и то обществен... Баба ми споделяше “Прекален светец и Богу не е мил ". И какъв е критерият в последна сметка за това, дали някой се оправя добре, или не се оправя? Има министерства и ресори, които даже да се оправят отлично, не е доста добра концепция да кажеш тъкмо какво са създали, приказвам за силовите и някои други, по-невралгични институции. Така че да, най-вероятно предлагането на ГЕРБ ще реализира това, което те желаеха. Ще узакони преобладаващата им позиция и въпреки всичко ще постави на масата някакъв документ, към който може да се работи в бъдеще. Много съм песимистичен по въпроса за периодите, които се слагат като вероятност в този документ, тъй като хайде 9 месеца ръководство доминирано по-скоро от ГЕРБ, с министър председател от ГЕРБ и министри 50:50, евентуално е окей. Но по-късно, отново два мандата на ротационен принцип по 15 месеца, не знам, доста съм песимистичен. Особено по отношение на първият 15-месечен мандат, който би трябвало да е на ПП-ДБ. Те едвам избутаха тези 9 ", сподели още той.

Според Иво Желев най-вероятно ще се направи някакъв микс от двата документа.

" Но отново споделям, това са инструментални неща, не е това най-важното. За мен по-важна е философията на това ръководство. И за мен, в случай че те стигнат до действителна коалиция, това е политическо крушение на ПП-ДБ, тъй като четох някакво изявление, някакво мнение на някогашната пиарка на Политическа партия, която споделя: “При състояние, че си стоял пред пандиза и си казвал “Бойко Борисов би трябвало да живее тук ", оттова нататък какво, влизайки в коалиция, твоите гласоподаватели какво могат да си мислят и защо ще гласоподават за теб. И съгласно мен, в действителност ерозията при Политическа партия, особено при Политическа партия ще бъде огромна ", разяснява още той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР