И ма автомобили, които са си извоювали статута на икони.

...
И ма автомобили, които са си извоювали статута на икони.
Коментари Харесай

Обяздваме върховния мустанг: Ford Mustang Mach-E GT

И ма коли, които са си извоювали статута на икони. Това са коли, които са емблематични за цялата промишленост. Зад Океана такива са така наречен масъл кари, които обрисуват американската автомобилна промишленост по този начин, както това вършат Ferrari и Lamborghini с италианската.

Ford Mustang е един от знаковите muscle cars и най-успешният измежду тях. Mustang е пример, който разпалва сърцата на милиони почитатели по света. Проблемът му (според най-запалените фенове) е, че стана кросоувър и захвърли 5,0-литровия V-осмак за сметка на два електромотора.

Мнозина не бяха щастливи (меко казано) от това решение на Ford, само че не по-малко бяха и тези, които не харесаха голямата радиаторна решетка на BMW Серия 4. Само че времената се трансформираха съществено, което кара фирмите да следват трендовете и да взимат непопулярни решения измежду твърдото ядро почитатели, само че добре признати от необятната аудитория. Едно нещо обаче остава константна големина: Mustang Mach-E GT е автомобил, който продължава да подсигурява изключителни страсти.
 STOP&GO: Няма по какъв начин да го сгрешите в специфичните бои Cyber Orange или Grabber Blue. Ако към момента не сте сигурни, може да ревизирате дали джантите са 20-ки, а алените спирачни дискове на Brembo (вентилирани дискове откъм гърба с размер 385х27) са обути със специфични гуми Pirelli 245/45 R20.
Една от аргументите за това изказване се крие във обстоятелството, че двата електромотора в Mach-E GT генерират 487 к.с, които са повече от тези на 5,0-литровия V8, инсталиран под предния похлупак на Mustang Mach-1 (480), който до скоро бе най-мощният мустанг в Европа.

А какво вършат тези 860 Нм въртящ миг, които са с 15% повече по отношение на 750-те в супер автомобила Ford GT? Ами разпростират се незабавно. Без закъснение, без недодялан ритник, с цел да ускорят тежащия близо 2,3 тона автомобил до 100 км/ч за 3,7 секунди! И всичко това на цената на Audi SQ5 с някоя и друга екстра над общоприетите. Но страстите не са свързани единствено с цифрите, въпреки те да се в действителност доста значими.
 STOP&GO: Въртящият миг от 860 Нм е с 15% по-висок от този на супер спортния Ford GT (655 к.с. и 750 Нм).
Дизайнът също е от факторите, които трансформират този автомобил в магнит да окото. За мен това даже е изненада, защото на фотоси Mach-E не наподобява толкоз атрактивно, колкото е онлайн. Освен това не съм вярвал, че в миналото ще кажа за SUV, че наподобява съвсем толкоз добре, колкото и оригиналът. Но истината е, че Mach-E GT не може да остави никого безучастен.

Критици постоянно ще има, само че аз го харесах доста. За това своята виновност имат специфичните бои Cyber Orange и Grabber Blue. Аз избирам оранжевия цвят, с който са изпълнени и колесните арки на модела (за разлика от общоприетия модел). Естествено не мога да подмина поликарбонатната гланзирана решетка с 3D резултат и светещият мустанг на нея. Изцяло изменена (с аеро отвори и сплитер) е предната ризница. Черният покрив и капаци на страничните огледала контрастират на яркия цвят, като към този контрастност се прибавят и алените спирачни апарати зад 20-инчовите алуминиеви джанти.
 STOP&GO: На бърозарядна станция с мощ 150 kW зареждането на батерията от 10 до 80% става за почти 45 минути.
Mustang Mach-E стъпва върху напълно нова платформа. Независимо дали е във вид 288 кафези, 68 kWh (използваем капацитет) или 376 кафези, 88 kWh (използваем) в тази ситуация на GT, литиево-йонната батерия е ситуирана централно сред осите и под пода. Този невисок център на тежестта спомага за спортната динамичност, параметър, който е основополагащ за европейското поделение на Ford.

За това своята голяма роля има и общоприетото адаптивно окачване MagneRide, настроено особено за желанията на европейския клиент. Системата управлява електронно маслото с магнитни частици в амортисьора, с цел да реагира допустимо най-бързо на изменящите си пътни условия.

Тук би трябвало да се прибавят и особено създадените от Pirelli гуми с размер 245/45 R20 (монтирани на необятни 8 инча джанти – с 1 инч по-широки от на общоприетия Mach-E), които захапваха чудесно мокрия асфалт на хърватския полуостров Истрия, където се организира интернационалният тест драйв на модела. За тежащ 2,3 тона автомобил от значително значение е и спирачната система, като в този случай задните вентилирани дискове на Brembo са с диаметър 385 мм.
 STOP&GO: Ford дава гаранция от 8 години/160 000 км на батерията.
Мощността на батерията се предава на напълно нов задно инсталиран AC мотор с непрекъснати магнити и маслено изстудяване за задвижване на задните колела, работящ взаимно с предно инсталиран мотор. Няма по какъв начин да не ги загатна още веднъж тези 860 Нм и 487 к.с., ускоряващи Mach-E GT до 100 км/ч за 3,7 секунди.

Сами разбирате, че последният индикатор бе извънредно изкушаващ за мен и сътрудника ми, по тази причина разходът от 30 kWh/100 км в един миг е понятен. Все отново видяхме и до какъв брой може да форсира модела (2 пъти). Когато свалихме оборотите, разходът падна до 24 kWh/100 км, който също не е невисок, само че в действителност тук заложихме на заниманието, а не на желанието да минем допустимо най-дълго разстояние.

Иначе спецификациите споделят, че Mustang Mach-E GT може да мине до 500 км (по цикъла WLTP). Предполагам че има хора, които биха се учудили, че най-скъпата версия на Mustang Mach-E предлага по-малък пробег от вероятните 610 км, само че това значи ли, че BMW M3 харчи по-малко от 330d xDrive да вземем за пример? Ние взехме автомобила с индикатор 459 км при 100% заредена батерия. С опционалната станция Ford Connected Wallbox във версии 7,4 kW и 11 kW, стенно-монтираното зарядно цялостни батерията от 10 до 80% за към 6 часа.

Стандартно моделът се предлага с 6-метров кабел на Ford за зареждане на социална зарядна станция, а 6,7-метровият повсеместен кабел за домашно зареждане разрешава свързване към общоприет домакински и 32 A наследник промишлен контакт за по-високи скорости на зареждане даже без Ford Connected Wallbox. При зареждане на станция до 150 kW, Mustang Mach-E GT ще се зареди от 10 до 80% за 45 минути.

Заслужено внимание би трябвало да отдам и на интериора, в който главният акцент е този 15,5-инчов „ телевизор”. Трябва да призная, че той ме притесняваше, както и самото осъществяване и качество на сглобката, изхождайки от поостарели към този момент мои визии за американските коли. Преди време карах Explorer PHEV, който ме убеди, че в действителност американските коли са създали първокласен скок напред особено във връзка с интериора. Тук материалите са още по-добри, въпреки да отстъпват по качество на първокласните немски марки, само че и в последна сметка Ford не е, с цел да се вършат сходни съпоставения.

Иначе в интериора бутони съвсем липсват, като безусловно всичко се ръководи от „ телевизора”. Това води до някои усложнения по време на придвижване, само че за благополучие новото потомство на SYNC е в действителност доста по-интуитивно от предходното. Моделът е оборудван с B&O Sound System с 10 високоговорителя, а против в допълнение възнаграждение може да получите и голям панорамен покрив. Обемът на багажника е 402 литра, само че за разлика от EQS да вземем за пример, начело има спомагателни 100 литра, които може да ползвате съгласно желанията ви.
 STOP&GO: Просторният интериор се озвучава от 10 високоговорителя bang & olufsen. Багажникът е с размер от 402 литра, само че в случай че не е задоволителен, под предния похлупак също има 100 л за предпазване на товар.
Всеки Mustang Mach‑E предлага режими Whisper, Active и Untamed, които приспособяват динамичността на задвижване и сетивните преживявания по отношение на настроението на лидера. При GT имаме и Untamed Plus, който по този начин контролира задвижващия тракт (наред с всички други настройки), че да подсигурява едно непрекъснато показване на спортната писта, а не да изчерпате „ сока” на батерията за няколко тура. Тези режими (както и всичко останало) са налични през екрана, от където може да включите и изкуствения тон на мотора. Най-силен е той при последните два режима, като с сътрудника карахме с и без този тон. Трябва да ви уверя, че чувството от ускорението е радикално друго в двата случая, а двамата останахме уверени, че по-добрият вид е с неестествен тон от работа на обичаен бензинов мотор. В различен случай това евентуално би ме дразнило, само че не и в този момент, даже му се любувах, което е необичайно в електрически модел, признавам си.
 STOP&GO: Хърватският Ровин е един от най-романтичните гладове по Адриатика. Намира се на западния бряг на полуостров Истрия. Близостта на Венеция дефинира и огромното въздействие в културата на района от времето на Венецианската република, което се вижда незабавно от архитектурата на Ровин.
На пътя Mustang Mach-E GT стои извънредно устойчиво, което не би следвало да е по този начин на фона на огромната височина. Но образно тя е лъжлива, тъй като пътният луфт на този кроусоувър е единствено 130 мм. На мокрите пътища 4х4 задвижването с преди всичко по-голям въртящ миг към задната ос разрешава поднасяне на задницата, а цялата настройка подсигурява разказване на завоите със скорости, които с бензиновия V8 оригинал не биха били вероятни. Проблемът при този 2,3 тона автомобил е, че я няма противоположна връзка от кормилото. Казвам това с ясното схващане, че това е фамилен автомобил, маскиран като състезателен. Че това е автомобил, чийто оптималните динамични параметри ще бъдат употребявани доста малко пъти, а през останалото време ще бъде каран по този начин, както би трябвало да се кара един електрически модел: с рационални скорости, с мисъл за оптимално удължение на пробега.

За край означавам няколко любопитни линии. За пръв път виждам разбивка на разхода на електричество, като тук се демонстрира какъв брой сила (в проценти) от батерията е отишла за климатик, за други потребители и какъв брой е паднала батерията поради външната температура. Другият заключителен щрих е обвързван с актуализациите по въздуха, които следващата година ще вдигнат използваемия потенциал от 88 до 91 kWh, което ще даде на всички Mach-E с огромната батерия спомагателни 15 км пробег.

Не мога да разясня Tesla Model Y, тъй като не съм я карал, само че бих си разрешил да заключа, че евентуално Ford предлага втория най-хубав електрически автомобил с сходни характерности сега. BMW iX може да не се съгласи, само че надали той ще може да се вмъкне в диапазона на към 150 000 лева, колкото Ford ще желае за Mustang Mach-E GT тук. Затова очаквам на забележим по какъв начин ще се оправят Hyundai N Ioniq, VW ID.4 GTX и компания.

Технически характерности:

Ford Mustang Mach-E GT

Размери

Дължина, мм: 4743

Широчина, мм: 2097 (с прозорците)

Височина, мм: 1624

Междуосие, мм: 2984

Тегло, кг: 2273

Електромотор

Брой: 2

Батерия, kWh: 98,7 (използваема мощ 88)

Макс. мощ, к.с.: 487

Макс. въртящ миг, Нм: 860

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 200

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 3,7

Пробег, км: 500

Базова цена на модификацията, лева с Данък добавена стойност: към 150 000



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР