И когато Бойко Борисов не е бил премиер - след

...
И когато Бойко Борисов не е бил премиер - след
Коментари Харесай

Борисов е разпореждал на МВР, когато не е бил премиер

И когато Бойко Борисов не е бил министър председател - след оставката на втория му кабинета и 18 дни преди да бъде определен още веднъж за трети път, Министерство на вътрешните работи му е докладвало, а той се е разпореждал за спасяването на свои близки, потърпевши от злополука. Това излиза наяве от продължението на следствието на Полина Паунова и Генка Шикерова, оповестено от " Свободна Европа ".

Катастрофиралите на 16 април 2017 г, на които пожарната е помогнала след разпореждане на някогашния министър председател, са дъщерите на Борислав и Янка Лазарови, притежатели на компанията " Син кръст 2016 ", която има подписани контракти с организацията за сигурност на храните (БАБХ) за над 40 милиона лв.. По контракт " Син кръст 2016 " има ангажимент да обезврежда боклуци при положение на зараза, само че до момента БАБХ нито един път не е изпратила инсинераторите в огнищата на болестите, стана ясно от първата част на следствието " Да благодариш на премиера ". След получената помощ те са отишли в дома на премиера да му благодарят.

Борисов отхвърля връзката си със фамилията, в началото посредством пресцентъра си даже твърди, че фотографията с дъщерите не е направена в дома му в Банкя, а в резиденция " Бояна ". В продължението на следствието въпреки всичко признава, че фотографията му с двете девойки, които е прегърнал, облечен неглиже, е направена в дома му.

Журналистките са задали въпроси на Министерския съвет за връзките сред премиера и Борислав Лазаров - воин в неизлъченото по Нова телевизия следствие " Война за трупове " на Шикерова. Отговорът, който са получили, гласи, че Борисов получил информация от дежурния по Министерство на вътрешните работи по " нормалния " за него метод, а изпращането на помощ направил в качеството си на " водач на най-голямата партия спечелила изборите на 26 март 2017 година и номиниран за министър-председател ".

Служебният министър председател по това време, проф. Огнян Герджиков, е обяснил пред " Свободна Европа ", че " по закон в оня миг Борисов не може да разпореди. Но може да звънне като жител (и в пожарната) и да каже, че на обещано място има проблем. " Според Герджиков " допустимо е дежурният по Министерство на вътрешните работи да е възприел като цивилен дълг да осведоми Бойко Борисов ", само че няма законово обвързване да го прави. Може би се е случило по инерция. "

Бившият длъжностен министър на вътрешните работи, в този момент консултант на президента Румен Радев – Пламен Узунов, е декларирал пред " Свободна Европа ", че " в случай че дежурният по Министерство на вътрешните работи е докладвал на Борисов към оня миг, то той е направил нарушаване ". " Не е имал право на това. Както и Борисов също не е имал право да разпорежда на пожарната ", добавя Узунов.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Чумата по животните (115)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР