И към настоящия момент всеки гражданин, който желаe, може с

...
И към настоящия момент всеки гражданин, който желаe, може с
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: Българските лекари не са момчета за всичко

„ И към сегашния миг всеки жител, който желаe, може с електронен автограф да достъпи системата и да си качи на телефона приложение еЗдраве. Новото е, че се предлага това да става с електронен автограф на различен човек, като ни изяснява, че щяло да бъде или чиновник на РЗИ, или чиновник на НЗОК. “ Това сподели пред Euronews Primetime ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров.

Той напомни, че трети вид оферираше това да бъдат персоналните лекари, против който се оповестиха от БЛС. „ Предлагаше се електронният автограф на персоналния доктор да бъде входната врата към системата и да генерира QR код. След като се сканира QR кодът, на този телефон към този момент е качено досието. Проблемът е, че персоналният доктор има и електронен автограф, и данните на пациентите. Дори единствено опцията за достъп до досието, без да е обезпечено, че фактически пациентът е там и желае това да се случи, може да накара хората да се съмняват, че данните им изтичат “, сподели доктор Маджаров.

По думите на ръководителя на БЛС там, където има достъп до всички данни на хората, е неприемливо да има опция през един електронен автограф, на който и да е той, да бъде достъпвано цялото досие на пациента. „ Дори и специалистите да считат, че няма проблем, това е административна услуга и не би трябвало да бъде добавяна към здравната активност на лекарите. Българските лекари не са момчета и девойки за всичко. Така, както е тръгнало, може да решат и други задания, отвън медицинските да им възложат. Би трябвало да се обезпечи опция за гратис сключване през електронна платформа, вместо да се дава достъп на трето лице “, безапелационен беше той.

Д-р Маджаров добави, че няма по какъв начин в близко бъдеще 90% от здравноосигурените да конфигурират мобилното приложение на телефона си, а откакто го нямат, няма по какъв начин да бъдат осведомени. „ Ние считаме, че е редно оптимално бързо да се постави ред в системата, да се управлява, с цел да не ни упрекват излишно в злоупотреби. Т.е. тези, които злоупотребяват, да бъдат хванати. Очаквах, че с анекса към НРД тази опция ще бъде предоставена, а се оказа, че ни се изяснява, че всичко е наред и е несъмнено. Това не е правилно. Опасност има. Дигиталният свят е доста рисков, в случай че не съблюдаваме правила за цифрова сигурност. Сега сигурността се смъква, тъй като се прибавя медиатор “, добави той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР